8 Nisan 2010 Perşembe

harissa...

harissayı
köfteyle beraber
en çokda ızgara sebze yanında servis ediyorum ve seviyorum
buzdolabında sekiz on gün saklanabiliyor
servis ederken üzerine az sızma zeytinyağı gezdiriyorum
malzemeler
- 3 adet taze kırmızı biber
- 8 - 10 adet kurutulmuş acı sivri biber (uzun olanlarından)
- 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
- 1 - 1/2 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 1/2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 3 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
hazırlanması
- kuru kırmızı biberleri bir gece önce kapaklı bir kaseye koydum üzerine ılık su ilave ettim
sabaha kadar beklettim
- ertesi gün çekirdeklerini temizledim küçük küçük doğradım
- taze kırmızı biberleri közledim kabuklarını soydum - çekirdeklerini temizledim
- kimyon ve kişniş tohumlarını teflon tavada iki dakika kavurdum - havanda dövdüm
- kuru kırmızı biberler - 2 diş sarımsak - kişniş ve kimyon tohumları toz kırmızı biber ve tuzu blenderla ezdim
- közlenmiş taze kırmızı biberler - elma sirkesi - karabiber ve zeytinyağınıda ilave ettim bir dakika daha blenderla ezdim
- bir gece buzdolabında beklettikten sonra servis ettim


23 Mart 2010 Salı

fırında peynirli mantar....

evde
taze kaşar kalmadığı
için
rendelenmiş eski kaşar kullandım
eski kaşarlada gayet iyi oluyor
zeytinyağı yerine tereyağ da kullanabilirsiniz

malzemeler
- 8 adet mantar(büyük boy)
- 8 parça küp küp doğranmış az tuzlu beyaz peynir
- 1 dilim tost ekmeği
- 1 avuç ceviz
- 1 avuç maydanoz
- 1 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
hazırlanması
- mantarları yıkadım - kağıt havlu ile kuruladım - iki parça kesilmiş sarımsakla mantarları ovdum
- tost ekmeği - ceviz - maydanoz - karabiber ve bir çorba kaşığı zeytinyağını birlikte rondodan geçirdim
- mantarların içerisine önce küp beyaz peyniri
- sonra ekmek içi karışımını
- en üstte rendelenmiş kaşar peynir koydum
- pul biberi serptim
- 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdim
- sıcak servis ettim

20 Mart 2010 Cumartesi

elmalı strudel....


kahve ve dondurma ile süper oluyor
tarifi
senem den aldım
malzemeler
- 250 gr un
- 1 tutam tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı sıcak su
iç malzemesi
- 5 adet orta büyüklükte elma(küp küp doğranmış)
- 1/2 su bardağı sarı üzüm(ılık suda az beklettim)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil
- 2 çorba kaşığı şeker
- 1/2 su bardağı ceviz
hazırlanması
- tüm hamur malzemesini iyice yoğurdum
- orta büyüklükte bir tencerede su kaynattım sonra suyu döktüm
- hazırladığım hamuru tencereye koydum - kapağını kapattım hamuru yarım saat tencerede dinlendirdim
- küp küp doğranmış elmalar - şeker - üzüm - tarçın - ceviz ve zencefili büyük bir tavada 10 dakika pişirdim
- dinlenmiş hamuru elimle dikdörtgen açtım
- iç malzemesini kenarlarda birkaç santim boşluk bırakarak hamurun üzerine yaydım
- uzun kenardan başlayarak rulo şeklinde sardım - ek yerlerini iyice yapıştırdım(isterseniz yumurta akı sürerek yapıştırabilirsiniz)
- ek yerleri altta kalacak şekilde pişirme kağıdı ile kaplamış fırın tepsisine yerleştirdim
- önceden 180 derece ısıtılmış fırında 35 dakika pişirdim
- soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri - vanilya karışımı serptim
- kaymaklı dondurma ile servis ettim



16 Mart 2010 Salı

çikolatalı - baharatlı kek....





tarifi aldığım kitap
betül ün(kız kardeşim)hediyesi
çikolata büyülü lezzetler - rosalba gioffre yazmış
sadece
tarifler yok çikolata ile alakalı herşey anlatılmış
birebir uygulamadım
biraz kafama göre takıldım





kullandığım
baharatlar
fatih in
hediyesi
toz muskat kullanmak
çok pratik











malzemeler
- 200 gr un
- 100 gr çavdar unu
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1/2 tatlı kaşığı çekilmiş karanfil
- 1/2 tatlı kaşığı muskat rendesi
- 1/2 tatlı kaşığı zencefil
- bir tutam tuz
- bir tutam karabiber
- 100 gr tereyağı
- 100 gr toz şeker
- 100 gr süzme bal
- 3 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı süt
- 80 gr bitter çikolata (nestle black kullandım)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
glaze için
- 80 gr bitter çikolata (nestle black kullandım)
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 4 yemek kaşığı süt
hazırlanması
- kek kalıbını yağladım - un serptim bir kenara koydum
- bir kasede iki unu - tuzu - baharatları kabartma tozu ve karbonatı karıştırdım
- tereyağı ve toz şekeri krema gibi olana kadar çırptım
- balı ekledim karıştırmaya devam ettim
- yumurta sarılarını tek tek ekledim iyice karıştırdım
- sütü ekledim 2 dakika daha karıştırdım
- kuru malzemeyi ilave ettim mikserle az karıştırdım
- bir tutam tuzla yumurta aklarını çırptım
- kıyılmış çikolatayı - çırpılmış yumurta aklarını ekledim spatula ile çok az karıştırdım
- hamuru kalıba döktüm
- önceden 180 derece ısıttığım fırında 50 dakika pişirdim
- glazeyi hazırlamak için bütün malzemeyi sos tenceresine koydum orta ateşte karıştırarak erittim - kekin üzerine sürdüm
- iyice soğuduktan sonra servis ettim

10 Mart 2010 Çarşamba

tavuk suyu çorba.....

malzemeler
- 350 gr tavuk göğüs eti(haşlanmış küp küp doğranmış)
- 1 adet orta boy havuç(rendelenmiş)
- 1 adet kırmızı biber(küp küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 diş sarımsak(ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 su bardağı tavuk suyu
- dereotu
- tuz - karabiberhazırlanması
- tavuk göğsünü haşladım küp küp doğradım
- orta boy bir tencereye tereyağı - zeytinyağını koydum
- unu ilave ettim iki dakika karıştırarak kavurdum
- ezilmiş sarımsağı - havuçları ve biberi ilave ettim karıştırdım
- tavuk suyu ve tavuk parçalarını ilave ettim
- tuz - karabiber ilave ettim
- orta ateşte havuçlar yumuşayana kadar(15-20 dakika) pişirdim
- servis ederken üstüne dereotu serpiştirdim

2 Mart 2010 Salı

fırında hamsi....


aslında
balık fotoğrafı çekmek keyifli
ama
hamsi fotojenik bir balık değil
ne yapsam olmadı....
karadenizli olmamla alakalı olsa gerek
hamsi seviyorum
lakin
bir numaram lüfer
malzemeler
- 1/2 kg hamsi(kılçıkları temizlenmiş)
- 2 yemek kaşığı soya sos
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 çay kaşığı kurutulmuş nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 6 adet kokteyl domates
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
- tereyağı
hazırlanması
- bir kasede temizlenmiş - yıkanmış hamsileri
soya sos - ayçiçek yağı - kuru nane - limon kabuğu rendesi ve pul biber ile karıştırdım
- marine edilmiş hamsileri buzdolabında yarım saat beklettim
- fırın kabını tereyağı ile yağladım
- hamsileri derili yüzleri dışarı gelecek şekilde iki hamsiyi yapıştırarak fırın kabına dizdim
- dilimlenmiş kokteyl domatesleri
ve
- fındık büyüklüğünde birkaç parça tereyağını hamsilerin üstüne yerleştirdim
- 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirdim

28 Şubat 2010 Pazar

brokoli salatası.....

malzemeler
brokoli - havuç - mısır - ceviz ve limon sos
brokolileri tuzlu suda 3 dakika haşladım - tencereden çıkardım buzlu suyun içerisine attım
pişmesi dursun diriliğini korusun ve renkleri güzel olsun
havucu çok ince dilimledim (istediğiniz gibi doğrayabilirsiniz)
teflon tavada bir tatlı kaşığı zeytinyağında havuç ve cevizleri 4-5 dakika soteledim
tavayı ocaktan aldım mısırları ilave ettim karıştırdım
limonlu sos için malzeme
- 1 adet limonun suyu
- 1/2 limon kabuğu rendesi(ince rendelenmiş)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 diş sarımsak ezilmiş
- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- tuz - taze çekilmiş karabiber
küçük bir kasede sos malzemesini karıştırdım

salata kasesine
önce brokolileri - sonra havuçlu karışımı koydum
üstlerine limon sos gezdirdim

26 Şubat 2010 Cuma

kıymalı börek.....

söke nin
üzerinde sade kek karışımı yazan kek un kullandım
28x28 kare fırın kabında pişirdim
malzemeler
- 4 adet orta boy patates
- 150 gr tereyağı/margarin(eritilmiş)
- 1 paket hazır sade kek unu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
iç harç malzemesi
- 350 gr kıyma
- 1 adet orta büyüklükte soğan(rendelenmiş)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 adet domates(kabuğu soyulup - küp küp doğranmış)
- 2 adet kırmızı biber(közlenmiş ince doğranmış)
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/2 demet ince doğranmış maydanoz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- tuz - karabiber
üstü için malzeme
- 1 adet yumurtanın sarısı
- susam
hazırlanması
- kare fırın kabını yağladım bir kenara koydum
- patatesleri haşladım - kabuklarını soydum - rendeledim
- büyük bir kasede rendelenmiş patatesler - kek un - tereyağı - zeytinyağı ve tuzu yoğurdum
- çok az zeytinyağında rendelenmiş soğanı kavurdum
- kıymayı ekledim karıştırarak suyunu çekene kadar pişirdim
- domates ve salçayı ekledim 2 dakika daha pişirdim
- doğranmış kırmızı biberleri ve kuş üzümlerini ekledim iki dakika daha pişirdim ocaktan aldım
- tuz - karabiber - pul biber - kekik - maydanozu ilave ettim karıştırdım
- hamuru ikiye böldüm yarısını fırın kabına yaydım
- kıymalı harcı hamurun üzerine döktüm
- hamurun diğer yarısını harcın üzerine yaydım
- çırpılmış yumurta sarısını fırça ile üzerine sürdüm
- susamları serptim
- önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika pişirdim
- ılık servis ettim

25 Şubat 2010 Perşembe

cevizli ekmek.....


bu benim favori ekmek tarifim......
damiana diye bir ilk kez aldığım bir markanın
öğütülmüş keten tohumunu kullandım
normalde keten tohumunu öğütülmemiş olanından kullanıyorum "daha çok seviyorum"
cevizleri elimle parçalayarak yani büyük parçalar halinde koydum
ve
suyu azar azar ilave ediyorum
hamurun
kulak memesi kıvamından az daha yumuşak olması gerekiyor
hamuru mayalanması için kalorifer peteğinin yanında beklettim
malzemeler
- 420 gr tam buğday unu
- 70 gr buğday kepeği (doğa marka kullandım)
- 2 avuç dolusu ceviz
- 2 yemek kaşığı tepeleme keten tohumu
- 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- 1 yemek kaşığı üzüm çekirdeği yağı
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 su bardağı su
- 1 paket ınstant maya
hazırlanması
- fırın kabını yağladım - unladım( 20 cm çapında ve derin bir fırın kabı kullandım)
- büyük bir kaseye un - kepek - tuz - keten tohumu ve mayayı koydum karıştırdım
- kasedeki unun ortasını havuz gibi açtım pekmez - yağ ve suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurdum
- en son cevizleri ekledim - tekrar yoğurdum
- kasenin üstünü kapakla/streç filmle kapattım
- 1 saat mayalanmaya bıraktım
- hamuru tekrar yoğurdum
- 15 dakika daha mayalanmaya bıraktım
- hamuru fırın kabına koydum
- sütü hamurun üstüne sürdüm
- 50 derece önceden ısıtılmış fırında 5 dakika daha beklettim
- sonra fırının sıcaklığını 180 dereceye yükselttim
- 60 dakika pişirdim

21 Şubat 2010 Pazar

zeytinyağlı kereviz - kuru bamyalı -

erkek kardeşim
bakla bulamadın mı ?
bamya - kereviz - bakla üçlüsü süper olurdu dedi - biraz kinayeli
sonrada bayağı yedi
şeker ve limonu kendi damak tadıma göre ayardım
mayhoş yemek seviyorum....
tarif kantin den
malzemeler
- 3 adet büyük boy kereviz (varsa yaprakları)
- 1 adet kurusoğan (büyük)
- 20 adet arpacık soğan
- 50 gr kuru bamya
- 2 adet limon
- 3 tane karanfil
- zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- tuz - karabiber
hazırlanması
- küçük bir tencerede suyu kaynattım içine yarım limon suyu ekledim ocağın altını kapattım
bamyaları kaynamış limonlu suya bastım kapağı kapalı olarak yarım saat beklettim
- bir kaseye su doldurdum içine yarım limonun suyunu ve bir tatlı kaşığı un ekledim
- kerevizlerin kabuklarını soydum küp şeker büyüklüğünde doğradım - suyun içine attım
- soğanı çok küçük küp küp doğradım
- arpacık soğanları ayıkladım
- bir adet limonun kabuğunu beyaz kısımlarınıda alarak soydum(kabukları atmayın ) küçük doğradım(limonun çekirdeklerinin tamamını temizledim)
- yarım limonun kabuğunu beyazlarıyla birlikte fındık büyüklüğünde doğradım
- kereviz yapraklarını çok ince doğradım
- orta büyüklükte bir tencerede soğanları ve arpacık soğanları birlikte yumuşayana kadar soteledim
- doğranmış limon ve limon kabuklarını ekledim karıştırdım
- karanfilleri ilave ettim
- kerevizlerin suyunu süzdüm ekledim karıştırdım - yarısına kadar su ilave ettim
- su kaynayınca süzdüğüm bamyayı ekledim
- kereviz yapraklarını ekledim
- şeker - tuz - karabiber ekledim
- orta ateşte 30 dakika kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirdim
- tencerenin altını kapattım kendi halinde soğumaya bıraktım
soğuk servis ettim

16 Şubat 2010 Salı

fırında ıspanaklı kereviz....

tarif kantin den
kereviz ve ıspanak sevdiğim iki sebze
zeytinyağı ile pişirmeyi denedim
ama
tereyağı ile çok daha lezzetli oluyor
börek niyetine yapıyorum...
malzemeler
- 200 gr kereviz
- büyük bir demet ıspanak(yaklaşık 400 gr) - haşlanmış
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 100 ml krema
- 2 adet yumurta
- 2 diş sarımsak
- 150 gr eski kaşar(rendelenmiş)
- 150 gr taze kaşar(rendelenmiş)
- 1/2 limon kabuğu rendesi
- 1 tatlı kaşığı un
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- muskat
- tuz - karabiber
hazırlanması
- bir kaseyi su ile doldurdum içine un ve limon suyunu ilave ettim
- kerevizleri soydum - mandolinle(dilimleyici) dilimledim - kararmaması için unlu limonlu suyun içerisine koydum
- ıspanakları temizledim - yıkadım kaynayan az tuzlu suda 2 dakika haşladım fazla sularını sıktım
- peynirleri rendeledim
- krema - yumurtalar - limon kabuğu - muskat - tuz karabiberi bir kasede çırptım
- fırın kabını sarımsakla ovaladım ve tereyağının bir kısmı ile yağladım
- en alta kereviz dilimlerini - sonra ıspanak - sonra rende peyni - sonra kereviz dilimleri ....
diye devam ederek 2 katman yaptım
(en üste kereviz dilimleri ve rende peynir olacak)
- kremalı - yumurtalı karışımı gezdirerek kerevizlerin üstüne döktüm
- tereyağının kalanını küçük parçalar halinde en üste serpiştirdim
- fırın kabını sıkıca aluminyum folyo ile kapladım
- önceden 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirdim
- sonra folyoyu çıkardım
- üstü açık olarak yaklaşık 20 dakika nar gibi kızarana kadar pişirdim
- sıcak servis ettim

10 Şubat 2010 Çarşamba

armutlu alt/üst kek....

bu kekin
zaman zaman
mürdüm erikli - kirazlı - şeftalili olanınıda yapıyorum
malzemeler
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı esmer şeker
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 parça çubuk tarçın
- 2 adet karanfil
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 6 adet armut(santa maria)

- 100 gr tereyağı/margarin
- 120 gr toz şeker
- 120 gr un
- 2 adet yumurta ( sarıları ve beyazları ayrılmış)
- 20 gr mısır unu
- 100 ml süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 tutam tuz
hazırlanması
- kek kalıbını yağladım bir kenara koydum(24 cm çapında - klipsli)
- armutların kabuklarını soydum küp küp doğradım
- bir tencereye 50 gr tereyağı - esmer şeker - nar ekşisi - tarçın çubuğu - 2 adet karanfil - limon suyu ve limon kabuğu rendesini koydum şeker eriyinceye kadar karıştırdım
- armutları tencereye ilave ettim 2 dakika pişirdim ocağı kapattım
- çubuk tarçını ve karanfil tanelerini tencereden çıkardım - kuş üzümlerini ilave ettim karıştırdım
- kek için toz malzemeyi bir arada eledim
- 100 gr tereyağını mikserle iyice çırptım
- şekeri ilave ettim 4-5 dakika daha çırptım
- yumurta sarılarını ilave ettim çırptım
- toz karışımla sütü iki seferde karışıma ilave ettim(toz mal.- süt- toz mal. süt)
- yumurta beyazlarını bir fiske tuzla kar gibi oluncaya kadar çırptım
- çırpılmış yumurta beyazlarını çok az karıştırarak(spatula ile) hamura yedirdim
- yağlanmış kek kalıbının altına ilk önce armutlu karışımı yaydım
- armutların üstüne hamuru düzgün bir şekilde döktüm
- önceden 160 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirdim
- piştikten sonra kalıbın içerisinde 5 dakika dinlendirdim
- sonra kekin kenarlarını spatula ile kurtardım ve servis tabağına ters çevirdim
- kalıbı çıkarmadan 5 dakika daha beklettim sonra kalıbı çıkarttım
- ılık servis ettim

7 Şubat 2010 Pazar

kırmızı biber çorbası....


çorbanın tarifini inci den aldım......

malzemeler
- 6 adet kırmızı biber (közlenmiş - kabukları soyulmuş)
- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı krema
- tuz - karabiber
- 8 su bardağı su
- 1 avuç bebek karides
- maydanoz
- kırmızı toz biber
hazırlanması
- biberleri közledim - kabuklarını soydum - ince dilimledim
- orta boy bir tencerede tereyağını erittim
- sarımsakları ve biberleri ilave ettim biraz kavurdum
- biber salçasını ilave ettim(1 tatlı kaşığı acı - 1 tatlı kaşığı tatlı kullandım)kavurmaya devam ettim
- 2 yemek kaşığı un ilave ettim kavurmaya devam ettim
- 8 su bardağı su ilave ettim 15 dakika pişirdim
- blender den geçirdim
- tuz - karabiber ilave ettim
- kremayı ilave ettim biraz kaynattım
- karidesleri bir tavada az tereyağında soteledim
- üzerine ince doğranmış maydonoz serpiştirdim ocaktan aldım
- toz kırmızı biber serptim
- servis yaparken kaselere önce çorbayı koydum
- sonra karidesleri üzerine paylaştırdım

6 Şubat 2010 Cumartesi

iki renkli kek......


basit tarifler iyidir
zaman zaman
hayatı kolaylaştırır
bu benim acil durum tariflerimden biri....
misafirlere dışardan birşeyler aldığımda
sanki suç işlemişim gibi garip bir his oluyor
kendi kendimle bayağı dalga geçebilen biriyken
bir anda ciddi
yemek blog sahibi
bu çok acayip :)))
malzemeler
- 3 adet yumurta
- 2 su bardağı (400 ml ) süt
- 1 su bardağı (200 gr) toz şeker
- 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 2 su bardağı (300 gr) un
- 1/2 su bardağı (100 gr) mısır nişastası
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket karbonat(dr.oetker)
- 1 tutam tuz
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 2 çorba kaşığı kakao
- pudra şekeri
hazırlanması
- ortası delikli 24 cm kek kalıbını yağladım -un serptim bir kenara koydum
- kakao hariç kuru malzemeyi birarada eledim
- tereyağı ve toz şekeri bir arada çırptım
- yumurtaları teker teker çırparak ilave ettim
- sütü ilave ettim çırptım
- kuru malzemeyi ilave ettim karıştırdım
- rendelenmiş limon kabuklarını ilave ettim(rendenin ince tarafında rendeledim)karıştırdım
- hamurun yarısını kek kalıbına döktüm
- kalan yarısına eleyerek 3 kaşık kakao ilave ettim karıştırdım - kek kalıbına döktüm
- limonlu ve kakaolu karışımları çöp şiş veya çatalla çok az karıştırdım
- 185 derece önceden ısıtılmış fırında 60 dakika pişirdim

3 Şubat 2010 Çarşamba

sütlü kabak çorba....


bugün
kar hiç durmadı
hala yağıyor....
kar ve çorba ikilisini seviyorum
lezzetli bir çorba
tarif kantin den
malzemeler- 650 gr kabak(2 adet büyük boy)
- 1 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 300 ml süt
- 150 ml tavuk suyu / su
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- tuz - karabiber
hazırlanması
- kabakları rendeledim avcumda sıkarak fazla suyu çıkardım
- tereyağını erittim
- kabakları ilave ettim - karıştırarak soteledim (renkleri dönmesin)
- kabaklar kavrulunca unu serpiştirdim karıştırarak kavurmaya devam ettim
(yaklaşık 4-5 dakika kavurdum)
- yavaş yavaş karıştırarak sütü ilave ettim(beşamel sos yapar gibi)
- tavuk suyunu - kimyon - taze çekilmiş karabiber - tuzu ilave ettim
- kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam ettim
- ince doğranmış dereotunu ilave ettim -karıştırdım
- sıcak servis ettim

31 Ocak 2010 Pazar

ıspanaklı börek....

yufkanın parçalanma ihtimaline karşı
en alt kata ıspanak koymuyorum
malzemeler
- 3 adet yufka
- 500 gr ıspanak (ince doğranmış)
- 150 gr mantar (ince doğranmış)
- 1 adet orta büyüklükte soğan
- 1 avuç taze fesleğen(ince doğranmış)
- 1. su bardağı taze kaşar(rendelenmiş)
- tuz - karabiber- 1 adet yumurtanın sarısı
sıvı harç malzemesi
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
hazırlanması
- bir kasede sıvı yağ - süt ve yoğurdu çırptım
- soğanı yemeklik doğradım 1 yemek kaşığı sıvı yağda soteledim
- mantarları ekledim sularını çekene kadar pişirdim
- kaynar suda 5 dakika bekletip sularını süzdüğüm ıspanakları ilave ettim
- fesleğenleri ilave ettim
- tuz - karabiber ilave ettim iki dakika pişirdim
-bir adet yufkayı yaydım üstüne sıvı malzemeden sürdüm
- üstüne ikinci yufkayı yaydım sıvı malzeme sürdüm
- ıspanağın yarısını döktüm
- üstüne rendelenmiş peynirden serpiştirdim
- üçüncü yufkayı yaydım üstüne sıvı malzeme sürdüm
- ıspanaklı karışım - peynir rendesi döktüm
- rulo şeklinde sardım
- üstüne yumurta sarısı sürdüm
- 180 derece fırında 40 dakika pişirdim

26 Ocak 2010 Salı

piliç çöp şiş....

piliç parçaları çok ufak oldukları için çok hızlı pişiyor
kurumaması için kısa süre pişirmek gerekiyor
orta ateşte kızarttım
tarif kantin den
malzemeler
- 500 gr piliç but eti
- 1/2 çay kaşığı kimyon tohumu
- 1/2 çay kaşığı kişniş tohumu
- 1 adet karanfil
- 1 adet orta boy soğan(rendelenmiş)
- 1 diş sarımsak(ezilmiş)
- 1 adet defne yaprağı
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/2 limonun suyu
- zeytinyağı
- tuz karabiber
hazırlanması
- piliç butları çöp şiş büyüklüğünde doğradım
- soğanı rendeledim
- sarımsağı ezdim
- kimyon tohumlarını yağsız tavada çok az ısıttım
- kimyon tohumları - kişniş tohumları - karanfili havanda dövdüm
- bütün malzemeyi ve tavuk etlerini kapaklı bir kasede karıştırdım
- kaseyi kapattım ve buzdolabında 6 saat(yaklaşık) beklettim
- tavukları şişlere dizdim
- ızgarada pişirdim
- yanında patates püresi ile servis ettim

25 Ocak 2010 Pazartesi

çikolatalı kurabiye....


tarif
birebir aynı olmasada
dilinastan çilingiroğlu shipman nın
ekmek bir tutkudur kitabından
bol çikolatalı
piyasadaki damla çikolatalar çok sert oluyor
hem dağılmadığı hemde kurabiyenin içine nüfuz ettiği için nestle çikolata kullandım
kar kış ve çikolatalı kurabiye iyi gidiyor
malzemeler
- 600 gr un
- 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında küçük parçalara ayrılmış)
- 120 gr esmer şeker
- 3 adet yumurta (çırpılmış)
- 200 gr fındık
- 450 gr bitter çikolata(küçük parçalara ayrılmış - nestle)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
hazırlanması
- unu eledim
- büyük bir kasede un - esmer şeker - kabartma tozu - tuzu karıştırdım
- tereyağını ilave ettim
- çırpılmış yumurtaları ilave ettim
- dövülmüş fındıkları ilave ettim
- küçük parçalara bölünmüş çikolatayı ilave ettim
- hamuru yoğurup buzdolabında yarım saat beklettim
- fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım
- hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfte şekli verdim
- tepsiye dizdim
- önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirdim
- fırını kapattıktan sonra kapağını açmadan 10 dakika dinlendirdim
- önce pişmemiş gibi görünecek panik olmayın - soğuduktan sonra gayet güzel oluyor

23 Ocak 2010 Cumartesi

ev yapımı mayonez......


tamamen saf sızma yağla biraz ağır oluyor
ayçiçek - kanola - üzüm çekirdeği ve sızma yağ karışımı kullandım
mayonezi
az hardal - kapari - dereotu ile karıştırıp
ızgara balık yanında servis etmek için yaptım
tarif kantin den
malzemeler
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1/2 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı sıcak su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 200 ml sıvı yağ
hazırlanması
- yumurta sarısı limon suyu ve tuzu çırptım
- sıcak suyu ekledim çırptım
- sonra sıvıyağı eklemeye başladım damla damla - çırparak
- mayonez yapmak sabır işi yağın yarısı bitene kadar damla damla( yoksa kesilebilir)
- yağın diğer yarısını ip gibi incecik akıtarak çırpmaya devam ettim
- kıvamını bulunca kavanoza doldurdum - buzdolabına koydum

17 Ocak 2010 Pazar

yaban mersinli kurabiye....

eğer fazla şekerli seviyorsanız 100 gr şeker az gelebilir
yoğunluğu fazla olduğu için tikveşli krema kullandım
limon bayağı büyüktü 1 adet limon kabuğu rendesi kullandım
hamur fazla yumuşak olmayacak hatta biraz sert olmalı
glazür sürerken biri sıcak diğeri soğuk olmalı
malzemeler
- 2.5 su bardağı un (370 gr)
- 2 adet limon kabuğu rendesi
- 200 ml krema
- 1 adet yumurta
- 1/2 bardak şeker(100 gr)
- 1 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
- 70 gr tereyağı(soğuk)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
üstü için limon glazür malzemesi
- 1 limonun suyu
- 2 yemek kaşığı pudra şekerihazırlanması
- un - şeker -rendelenmiş limon kabukları - kabartma tozu ve tuzu bir kasede karıştırdım
- tereyağını fındık büyüklüğünde parçalar halinde kuru malzemeye ekledim
- krema ile yumurtayı çırptım kuru malzemeye ekledim
- yaban mersinlerini kuru malzemeye ekledim yoğurdum
- fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım


- ceviz büyüklüğünde parçalar kopardım çok fazla şekil vermeden (biraz yamuk-yumuk) aralıklı olarak fırın kabına yerleştirdim

- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika altın rengi olana kadar pişirdim
- küçük bir tencerede 1 adet limonun suyu ile pudra şekerlerini 3 - 4 dakika şekerler eriyene kadar kaynattım
- kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine fırça yardımı ile sıcak glazür malzemesini sürdüm

16 Ocak 2010 Cumartesi

elmalı - vişneli kek....

vişneleri donmuş halde kullandım
yanında bir top dondurma süper olur diye düşünmekteyim
malzemeler
- 2.5 su bardağı un
- 100 gr tereyağı/margarin
- 2 çorba kaşığı tepeleme şeker
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 tutam tuz
içi için malzeme
- 3 adet elma (rendelenmiş)
- 3 çorba kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 kase vişne(dondurulmuş)
- üstüne serpmek için pudra şekeri
hazırlanması
- 24 cm çapında fırın kabını yağladım ve un serptim
- rendelenmiş elmalar - 3 yemek kaşığı şeker - tarçın - portakal kabuğu rendesini bir kasede karıştırdım bir kenara koydum
- tereyağı - un - yoğurt - 2 çorba kaşığı toz şeker - kabartma tozu - vanilya ve tuz ile hamuru yoğurdum
- hamuru iki eşit parçaya böldüm
- yarısını bir kenara ayırdım
- diğer yarısını yağlanmış kek kalıbına yaydım
- üzerine önce elmalı karışımı
- elmaların üzerine de vişneleri yerleştirdim
- kalan hamuru elimle açtım(merdane ile açabilirsiniz)
- elmaların üzerine yerleştirdim
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35 - 40 dakika pişirdim
- soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serptim

7 Ocak 2010 Perşembe

tavuklu çorba.....


favori çorbalarımdan
ıspanağın küçük yapraklarını kesmeden bütün olarak kullandım
taze kekik varsa servis ederken üstüne serpiştirebilirsiniz
malzemeler
- 1 parça tavuk göğüs (250 gr)
- 1 adet küçük soğan (küp küp doğranmış)
- 1 diş sarımsak( ezilmiş)
- 1 tatlı kaşığı curry
- 1 adet büyük boy havuç( küp küp doğranmış)
- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- 2 avuç dolusu ıspanak ( körpe yapraklardan)
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz - karabiber
- limon suyu
hazırlanması
- orta boy bir tencereye zeytinyağı - soğan - sarımsak - curry ve havuçları koydum
- 5 dakika kadar kavurdum
- tuz - karabiber ve göğüs tavuk etini bütün olarak tencereye ilave ettim 2 dakika çevirdim
- sıcak suyu ilave ettim
- yarım saat pişirdim(tavuk pişinceye kadar)
- tavuk pişince tencereden çıkardım
- tencereye bir çay bardağı( küçük bardak) kırmızı mercimeği ilave ettim
- tavuğu küçük parçalara böldüm
- mercimeğin pişmesine yakın parçalanmış tavukları tekrar tencereye ilave ettim
- ıspanak yapraklarını da tencereye ilave ettim 10 dakika daha pişirdim
- ocağın altını kapattım
- üstüne az limon suyu gezdirerek servis ettim

4 Ocak 2010 Pazartesi

zeytinyağlı kök sebzeler......


sebzeleri çok küçük doğramıyorum - ceviz büyüklüğünde
elma sirkesi pişerken uçuyor - keskinliği kalmıyor
ve
üstüne dereotu yakışıyor
malzemeler
- 2 adet orta büyüklükte patates
- 1 adet orta büyüklükte soğan
- 100 gr arpacık soğanı
- 2 adet orta büyüklükte kereviz
- 500 gr yerelması
- 2 adet orta büyüklükte havuç
- 1 adet rezene kökü
- 3 diş sarımsak
- 1.5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 2 adet yıldız anason
- 1 çay kaşığı rezene tohumu
- 1 çay kaşığı kişniş tohumu
- 2 adet karanfil
- 1/2 limon kabuğu rendesi
- zeytinyağı
- tuz
hazırlanması
- yerelmalarını ve kerevizleri soydum küp küp doğradım limonlu suya koydum
- soğanı piyazlık doğradım

- diğer tüm malzemeyi soydum - doğradım
- kök rezeneyi doğradım - çok az haşladım
- zeytinyağını tencereye koydum
- yıldız anason - rezene ve kişniş tohumunu zeytinyağında çok az kavurdum
- soğanı ve sarımsakları ilave etttim soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurdum
- halka halka doğranmış havuçları ilave ettim 5 - 6 dakika karıştırarak kavurdum
- patatesleri ilave ettim beş dakika daha kavurdum
- arpacık soğanı - limon kabuğunu ve karanfilleri ilave ettim
- şekeri - tuzu - sirkeyi ve sebzelerin 2 parmak üstüne geçecek kadar su ilave ettim tencerenin kapağını kapattım orta ateşte pişmeye bıraktım
- havuçlar yumuşayınca yerelmaları ve kerevizi tencereye ilave ettim
- tüm sebzeler pişince altını kapadım haşlanmış rezene köklerini ilave ettim karıştırdım
- ılık olarak servis ettim

kakaolu kurabiye......

kurabiyeler
hasta ziyareti için
hasta çocuk olunca
şekilli birşeyler yapmak istedim
lakin
fotoğrafların hepsi boydan olunca
bloga
yerleştirmek biraz zor oldu haliyle:)
malzeme

- 3 yemek kaşığı kakao
- 250 gr un
- 150 gr tereyağı
- 100 gr pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- 1 avuç dolusu taze nane
- 1 tutam tuz
hazırlanması
- fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım
- şeker hariç kuru malzemeyi bir arada eledim
- tereyağı ve pudra şekerini mikserle 4- 5 dakika çırptım
- yumurtayı ilave ettim biraz daha çırptım
- kuru malzemeyi ve blendırdan geçirilmiş naneyi ilave ettim elimle yoğurdum(yumuşak bir hamur olacak)
- hamuru buzdolabında 2 saat beklettim
- hamuru yarım santimden daha ince açtım
- kurabiye kalıbı ile şekil verdim
- fırın tepsisine dizdim
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında
- 15 dakika pişirdim
- soğuduktan sonra üstüne vanilya ve pudra şekeri karışımı serptim

incirli - hurmalı kurabiye....

tarifi aldığım kitap
filiz abla nın hediyesi....
eski
bayağı eski
sayfaları sararmış - hoşuma gitti
alman büyükelçiliğinde yapılan bir kermes için hazırlanmış
yazarının ismi yok
alman noel kermesi için hazırlanmış olduğu yazıyor
kermes için kitap hazırlamak - şık bir davranış
bademi rondoda çektim
limonu rendenin ince tarafında rendeledim
tadı
içinde badem - hurma ve incir olan beze gibi...
malzeme
- 3 adet yumurtanın akı
- 100 gr pudra şekeri
- 120 gr doğranmış incir ve hurma
- 150 gr ince çekilmiş kabuksuz badem
- 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
hazırlanması
- yumurta akları ve elenmiş pudra şekerini birlikte katı hale gelene kadar çırptım
- önce ince doğranmış hurma ve incirleri karışıma ilave ettim - karıştırdım
- bademleri ve rendelenmiş limon kabuklarını yumurtalı karışıma ilave ettim karıştırdım
- fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım - biraz un serptim
- iki tatlı kaşığı yardımı ile pişirme kağıdının üstüne ceviz büyüklüğünde küçük toplar döktüm
- 90 dakika kurumaya bıraktım
- önceden 160 derece ısıtılmış fırında 15 dakika renkleri kararmayacak şekilde pişirdim

1 Ocak 2010 Cuma

sebze salatası....

sebzeleri ayrı ayrı haşladım
birarada haşlansa çok farketmez diye düşünüyorum
malzemeler
- 3 adet orta büyüklükte kabak
- 2 adet orta büyüklükte havuç
- 250 gr brüksel lahanası
- 200 gr karnıbahar
- 200 gr brokoli
- 3 adet közlenmiş kırmızı biber
- 50 gr ceviz
- 50 gr tulum peynir
- 1 diş sarımsak
sos için malzeme
- 30 ml soya sos
- 60 ml nar ekşisi
- 40 ml sızma yağ
- taze çekilmiş karabiber
hazırlanması
- sebzeleri kaynayan tuzlu suda çok yumuşamayacak olmayacak şekilde haşladım
- sebzeleri çıkar çıkmaz buzlu suya koydum ki pişme dursun diriliklerini korusunlar diye
- biberleri közledim kabuklarını soydum
- kabakları - havuçları - közlenmiş biberleri şeritler halinde doğradım
- brüksel lahanalarını ikiye kestim
- karnıbahar ve brokoliyi küçük parçalara ayırdım
- sarımsağı ezdim
- sos malzemesini karıştırdım
- sebzeleri ve sos malzemesini birlikte harmanladım servis tabağına koydum
- üstüne ceviz ve tulum peynir serpiştirerek servis ettim

31 Aralık 2009 Perşembe

27 Aralık 2009 Pazar

elmalı - kakaolu kek....

elma ve kakao birarada ilk kez pişirdim
fena olmuyor....
malzemeler
- 120 gr tereyağı/margarin
- 180 gr şeker
- 4 adet yumurta
- 125 gr fındık
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 200 gr un
- 4 adet büyük elma
- 1 adet portakalın suyu
- biraz rom(opsiyonel)
hazırlanması
- 24 cm yuvarlak kek kalıbını yağladım - galeta unu serptim
- elmaları küçük küpler halinde kestim portakal suyu ve 2 yemek kaşığı romla karıştırdım bir kenara koydum
- oda sıcaklığında tereyağı - şeker ve yumurtaları birlikte köpük köpük olana kadar çırptım
- kuru malzemeyi birarada eledim
- üç seferde karışıma ilave ettim
- elmaları - fındıkları ilave ettim - karıştırdım
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 45- 50 dakika pişirdim

fırında karnıbahar - brokoli - brüksel lahanası....


beşamel sosun
ayrıca fırında da pişeceği için fazla yoğun olmaması gerekiyor
lezzetli bir garnitür
malzemeler
- 200 gr brokoli
- 200 gr brüksel lahanası
- 200 gr karnıbahar
beşamel sos için malzeme
- 2 su bardağı süt
- 50 gr tereyağı
- 50 gr un
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı muskat rendesi
- tuz - tuz karabiber
üstü için
- 100 gr rendelenmiş taze kaşar
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
hazırlanması
- karnıbahar ve brokolileri küçük parçalara ayırdım
- brüksel lahanalarının dış yapraklarını temizledim sap kısmını bıçakla artı şeklinde kestim
- orta büyüklükte bir tencerede suyu kaynattım - tuz ilave ettim
sebzeleri 3-4 dakika ayrı ayrı haşladım
- sadece haşlanmış brokoliyi bir dakika buzlu suyun içine beklettim - süzdüm
- haşlanmış brüksel lahanalarını ikiye böldüm
- haşlanmış sebzeleri karıştırdım - yağlanmış fırın kabına koydum
- bir tencerede tereyağında ve unu biraz kavurdum soğuk sütü ilave ettim ezilmiş sarımsak ve baharatları ilave ettim karıştırarak pişirdim
- beşamel sosu sebzelerin üstüne gezdirerek döktüm
- 175 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirdim
- rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirdim 5-6 dakika peynir kızarana kadar pişirdim
- üstüne yağsız tavada kızartılmış dolmalık fıstıkları serperek servis ettim

24 Aralık 2009 Perşembe

acılı ekşili çorba....


soya sos fazla tuzlu olduğu için önceden tuz ilave etmiyorum.......
geleneksel türk çorbalarını seviyorum
ama
değişik tatlarıda seviyorum
bunu şunun için yazdım
tv de yemek yarışması var ya
katılan yarışmacıların
büyük çoğunluğu kırmızı mercimek çorbası pişiriyor
arasıra değişik çorba deneyenler oluyor
onlarıda eleştirip
keşke bunun yerine kırmızı mercimek çorbası olsaydı diyorlar:))
mercimek çorbası sevmediğimden değil
lakin
dünya büyük bir yer biraz merak etmek gerek diye düşünüyorum
kendi kendime.....
malzemeler
- 100 gr dana eti
- 100 gr lahana
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 4 yaprak marul
- 1 adet yumurta
- 2 adet orta büyüklükte havuç
- 1 lt su
- 1-5 tatlı kaşığı pul biber(acı)
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı bal
- 50 ml sosa sos
- 1 adet limon
- 1 dal taze soğan soğan
hazırlanması
- dana etini haşladım ince uzun doğradım
- lahana ve marulun sert kısımlarını ayırdım ince uzun doğradım
- havuçları ince uzun doğradım
- limonun suyunu sıktım
- nişastayı yarım çay bardağı su ile sulandırdım
- yumurtayı çırptım
- orta büyüklükte bir tencerede suyu kaynattım
- su kaynadıktan sonra lahana - marul - havuçları ilave ettim 2-3 dakika kaynattım
- haşlanmış etleri ilave ettim
- baharat ve sosları ilave ettim yaklaşık 5 dakika karıştırarak kaynattım
(kaynarken üstte biriken tortuyu kaşıkla aldım)
- kaynayan karışıma sulandırılmış nişastayı azar azar ekledim 2 dakika daha kaynattım
- çırpılmış yumurtayı aynı yönde gezdirerek ilave ettim - karıştırdım
- taze soğanın yeşil kısımlarını üstüne serpiştirerek servis ettim

portakallı kek.....

yoğun portakal aromalı bir kek
vanilyalı dondurma ile servis ettim
tarif kantin den
malzemeler
- 200 gr tereyağı/margarin
- 4 adet yumurta
- 200 gr toz şeker
- 340 gr un
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- bir tutam tuz
- 1 paket vanilya
- 4 yemek kaşığı süt
şurup için malzeme
- 500 ml taze sıkılıp - süzülmüş portakal suyu
- 200 gr toz şeker
hazırlanması
- portakalları sıktım - süzgeçten geçirdim
200 gr toz şekerle bir tencereye koydum
şeker eriyinceye kadar karıştırdım - bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan aldım soğuması için bir kenara koydum
-2 adet portakalı rendenin ince kısmında rendeledim
- tereyağı - 200 gr toz şeker ve portakal kabuklarını köpük köpük olana kadar çırptım
- yumurtaları teker teker ilave ettim
- tüm toz malzemeyi bir arada eledim
- toz malzemeyi üç seferde karışıma ilave ettim - karıştırdım
- sütü ilave ettim karıştırdım
- 24 cm çapında kek kalıbını yağladım - karışımı döktüm
- 160 derece önceden ısıtılmış fırında 35 - 40 dakika pişirdim
- fırından çıkardığım kekin üzerinde tahta çöp şişle delikler açtım
(delikler kekin dibine kadar gitmeli)
- sıcak keke soğumuş şurubu gezdirerek döktüm
(hepsini almazsa bekleyin - emince kalanını ekleyin)
- soğuduktan sonra servis ettim

19 Aralık 2009 Cumartesi

babagannuş....

üşenmeyip pita ekmek yapabilseydim
çok güzel olacaktı
ama
normal ekmekle idare ettik
malzemeler
- 2 adet normal büyüklükte patlıcan
- 3-4 yemek kaşığı limon suyu
- 1 diş sarımsak
- tuz - karabiber
- 4 yemek kaşığı tahin
- sızma zeytinyağı
- maydanoz
hazırlanması
- patlıcanları közledim - kabuklarını soydum - ezdim
- önce limon suyu ve sızmayağı ilave ettim karıştırdım
- sonra
- diğer malzemeyi ilave ettim karıştırdım
- üstüne ince doğranmış maydanoz serptim
- kızartılmış sıcak ekmekle servis ettim

pırasalı nohut....



nohutları haşlarken tam pişmiş olmasına dikkat etmek lazım
basit ve lezzetli bir nohut yemeği
tarif kantin den
malzemeler
- 2 adet pırasa
- 2 bardak haşlanmış nohut
- 1/2 demet maydanoz
- 3 adet közlenmiş kırmızı biber
- 1 diş sarımsak
- 1/2 limon kabuğu rendesi
- zeytinyağı
- yarım çay kaşığı zerdeçal
- yarım çay kaşığı köri
- tuz karabiber
hazırlanması
- nohutları bir gece önceden ıslattım - haşladım - kabuklarını soydum
- pırasaları pul pul doğradım
- bir tencereye zeytinyağı koydum doğranmış pırasalar ve limon kabuklarını az soteledim
- pırasalar pişince nohutları ve ince doğranmış köz biberleri ilave ettim
- tuz - karabiber - köri ve zerdeçalı ilave ettim çok az daha pişirdim
- ocağı kapattım
- ince doğranmış maydanoz ve ezilmiş sarımsağı ilave ettim karıştırdım
- ılık servis ettim

13 Aralık 2009 Pazar

fırında kabak mücver.....

tadı bildiğimiz mücver gibi
kızartma olmadığı için çok hafif
ılık servis ediyorum
tarif kantin den
malzemeler
- 1200 gr kabak
- 3 adet yumurta
- 200 ml krema
- 100 gr taze soğan
- 1 demet dereotu
- 1/4 demet taze nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- 3 yemek kaşığı un
- tuz - karabiber
hazırlanması
- kabakları rendenin iri tarafı ile rendeledim - suyunu sıktım
- taze soğan - dereotu ve naneyi ince ince doğradım
- fırın kabını tereyağı ile yağladım
- büyük bir kasede un hariç bütün malzemeyi karıştırdım
- unu ilave ettim karıştırdım
- fırın kabına doldurdum
- önceden 180 derece ısıtılmış fırında suyunu çekip üstü kızarana kadar pişirdim

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...