7 Mayıs 2009 Perşembe

tuzda levrek....

bu ağır misafir yemeği ve malzeme hazırsa yapımı çok kolay
kullandığım tuz granül şeklinde
semt pazarlarında
ve
kalenin girişindeki bakliyat satıcılarında bulunuyor(ankara da yaşıyorum)
tuzun içerisine karıştırdığım aromalı bitkilerin balık pişerken çıkardıkları koku
sanki tütsülenmiş gibi yapıyor
kötü olan
piştikten sonra
balığı bütün olarak çıkaramıyorum
belki yapılabiliyordur
ama ben beceremiyorum
balığın üstünü çizmemek gerekiyor
bazı zamanlar balığın içine ince halkalar halinde dilimlediğim pırasa koyuyorum
pırasa koyduğum zaman - tuza sadece yumurta akı karıştırıyorum
malzemeler
- 1.5 kğ kaya tuzu
- 850 gr levrek
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 3 adet defne yaprağı( elimle küçük parçalara böldüm)
- 4-5 dal taze kekik
- 2 adet yumurtanın beyazı
hazırlanması
- içi ve pulları temizlenmiş levreği yıkadım kağıt havlu ile kuruladım
- büyük bir kasenin içerisinde kaya tuzu -limon kabuğu rendesi - portakal kabuğu rendesi
defne yaprakları - kekik ve yumurta aklarını karıştırdım
- fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım
- üzerine bir kat kaya tuzu karışımını yaydım
- tuzun üstüne balığı yerleştirdim
- kalan tuzla balığın üstünü tamamen kapladım
- önceden 250 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirdim
- piştikten sonra tuz sertleşiyor - tuzu bir bıçak yardımı ile kırdım
- balığın etlerini servis tabağına aldım
- servis yapmadan önce
- balıkların üstüne çok az sızmayağ gezdirdim

7 yorum:

Tijen dedi ki...

Ne enteresan lezzetler var dünyada değil mi Berrin'ciğim? Ben hep bu tür tarifleri kim ilk kez akıl edip yaratmış diye düşünürüm. Zorunluluktan mı çıkmıştır acaba bu yoksa lezzet merakından mı?

Aybike Ceylan dedi ki...

Bir kere Istanbul'da, bir balikcida yemistim Berrin'cigim, cok guzeldi. Eminim senin ki daha da guzeldir, ellerine saglik.

Sevgiler.

berrin açılmış dedi ki...

tijen
uzun zaman önce bir lübnan lokantasında tuzda tavuk yemiştim
birgün önceden sipariş vermek gerekiyordu
tuzda balığın içi pırasa ile doldurulmuş olanını mehtap ta yedim(mehtap aynı zamanda çok iyi yemek pişirir)
benim yaptığıma benzer olanı antalya da bir balık restoranında yedim
alev alev çok havalıydı
güzel yemek
belki
hayatı daha keyifli hale getirmenin biryolu
birilerinin bu işler için bayağı mesai harcadığı kesin
ben taklitçi zihniyetim
ama
yakın gelecek için şöyle bir öngörüm var
dünyada yemekde dahil herşey sadeleşecek
teşekkürler aybike

ORGUKNIT dedi ki...

Ellerine sağlık canım.Ben de kaya tuzuyla palamut yapmıştım.Çok güzel oluyor.Harika görünüyor.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Berrin hanım,
Benim eşim hamile. Sitenizde tuzda balığı görmüş. Aşermiş. Tutturmuş "ben Berrin'in tuzda balığından istiyorum" diye. Doktor da haftada en az iki kez balık yemelisin demişmiş.
Mümkünse eşime de yapar mısınız bundan? :)

Cüneyt

berrin açılmış dedi ki...

cüneyt bey
edirne dönüşü ilk misafirim sizsiniz
eşinize sevgilerimi gönderiyorum

Adsız dedi ki...

Balığın pullarını temizlemeden yaparsanız dağılmadığını göreceksiniz.Afiyet olsun.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...