23 Eylül 2010 Perşembe

ev yapımı ketçap....


ayaş domatesi kullandım - özellikle yumuşak olanlardan seçtim
hardal ve kereviz tohumu tüm aktarlarda satılıyor
ben
biraz acı olmasını istediğim için acı biber kullandım
ve
az tuzlu - biraz şekerli seviyorum
tuz ve şekeri kendi damak tadınıza göre ayarlamanız en doğrusu olur
tel süzgeçten çok kolay geçiriliyor - bu işi hiç sevmediğim için uyarmak istedim:)
1 grup malzeme
- 2 kg olgun domates (kabuklarını soydum küp küp doğradım)
- 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 6 adet tane karabiber
- 1 çay kaşığı hardal tohumu
- 1 çay kaşığı kereviz tohumu
- 1/2 çubuk tarçın
- 3 adet karanfil çekirdeği
- 1 adet defne yaprağı
- 1 adet acı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

2.grup malzeme
- 1/3 bardak esmer şeker
- 1/2 limonun suyu
- 1/4 bardak elma sirkesi
- tuz

hazırlanması
-büyük bir tencerede 1. gruptaki malzemeyi 40- 45 dakika orta kısık ateşte
domatesler suyunu çekene kadar pişirdim (domateslerin yaklaşık 1/3 i eksilecek)
- tenceredeki çubuk tarçın - defne yaprağı ve karanfil tanelerini çıkardım
biraz soğumasını bekledim hiç pütür kalmayacak şekilde el blenderinden geçirdim(dikkat edin sıçrıyor)
- tencereyi tekrar ocağa koydum 2. gruptaki malzemeleri ilave ettim 5 - 6 dakika daha pişirdim
- geniş gözenekli tel süzgeçten süzdüm
- soğuduktan sonra içi kuru cam kavanoza doldurdum
- patates kızartması ve köftenin yanında servis ettim

11 yorum:

LaMa dedi ki...

bizim kucuk hanim ketcapi ccok seviyor. firsatini bulsa corbaya bile katacak:) gerci bu vesileyle yemeye ccok istekli olmadigi seyleri de yiyor, sikayetci degilim:)
tek sorun, hazir ketcapin %100 dogal olmamasi:) e simdi tarifi bulduk, yapsak mi ki?
zor mu yapmasi, ben cok tembelim malum :( :)
bir dde bu olculerden ne kadar cikiyor acaba?

ZarpandiT dedi ki...

üstüste benim için iki post oldu bu :) olmazsa olmazım iki tarif olsun hep onlarla yaşayım yanınada limonlu çayım..

Senem KAPTAN dedi ki...

ne kadar çabuk yaptın saat !4:30 da ayrılmıştık. Renk harika görünüyor...

ilahi tatlar dedi ki...

lama
yapımı çok kolay
en zor kısım domatesin kabuklarını soymak:)
yaklaşık 600 - 650 gr
gökçeeee
nerelerdesin?
bu ketçap
özellikle kendim için yaptım
patates kızartması - ketçap
senem cim
tadıda çok güzel:)

elifin terazisi dedi ki...

Elinize sağlık, ben de yapmıştım. Bir daha ki sefere ben de hardal tohumu katmayı düşünüyorum, sevgiler:)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Eminim hazırlardan çok daha güzel olmuştur. Ev yapımı gibisi yok değil mi?
Ellerine sağlık canım
sevgiler

beste dedi ki...

merhabalar, asagi yukari ne kadar saklayabiliriz bu sahane ketcap'i?domatesleri bir dk kaynamis suda tutarsaniz kolaycacik kabuklarini soyabilirsiniz ki bu yontem seftali vs gibi meyvelere de rahatlikla uygulanabilir:) ben gidip yapayim ketcap'imi, sevgiler

ilahi tatlar dedi ki...

beste
buzdolabında
üç hafta saklanabiliyor
afiyet olsun

beste dedi ki...

Dayanamadim topladim domateslerimi yaptim ketcabi, harika oldu yaklasik 500 gr cikti.Bir dahaki sefere tarcini daha az koyacagim. Cok tesekkurler:)

beste dedi ki...

gene ben;) oglus ketcup isteyim duruyor gene yapacagim cok sevmistik bu ketcubu biz. Tesekkurler yeniden

ilahi tatlar dedi ki...

beste
ben teşekkür ederim:)ve afiyet olsun
ankara ya döndüğümde bende yapacağım

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...