30 Kasım 2010 Salı

peynirli börek.....

fırından çıkar çıkmaz
çayın yanında servis ettim
malzemeler
- 4 adet yufka
- 1/2 lt süt
- 3 adet yumurta
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 250 gr az yağlı - az tuzlu beyaz peynir
- 100 gr rendelenmiş taze kaşar
- yarım demet maydanoz
- çörek otu
hazırlanması
- bir kasede ezilmiş beyaz peynir - taze kaşar ve ince doğranmış maydanozları karıştırdım kaseyi bir kenara koydum
- süt - yumurtalar ve sıvıyağı çırptım
- dikdörtgen fırın kabını yağladım
- 1 yufkayı bütün olarak fırın kabına serdim (yufka fırın kabının kenarlarından dışa doğru sarkacak)
- 2. yufkayı 4-5 parcaya bölüp - sütlü karışıma batırıp - kırıştırarak fırın kabına serdim
- 3. yufkanın yarısınıda süte batırıp fırın kabına serdim
- peynirli karışımı tamamını yaydım
- 3. yufkanın diğer yarısını bir kaç parçaya böldüm süte batırdım peynirli karışımın üstüne serdim
- 4. yufkayıda aynı şekilde parçalara böldüm - süte batırdım - serdim
- fırın kabının en altına serdiğim dışına sarkan yufkayıda böreğin üstüne çevirdim üstüne fırça ile sütlü karışımdan sürdüm
- en üste çörek otu serptim
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirdim

25 Kasım 2010 Perşembe

muzlu - beyaz çikolatalı muffin......

bu ölçü 14 adet muffin için
sıradan bir muffin kalıbı kullandım
içlerine kağıt kalıpta koydum
malzemeler
- 1 3/4 bardak un
- 1/2 bardak şeker
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı bitkisel yağ(kanola yağı kullandım)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 paket vanilya
- 1 fiske tuz
- 2 adet olgun muz (muzlar küçükse 3 adet kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı küçük parçalara bölünmüş beyaz çikolata
üstü için malzeme
- 2 çorba kaşığı esmer şeker
- 1 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı tereyağı
hazırlanması
- küçük bir kasede esmer şeker ve tam buğday ununu karıştırdım - soğuk tereyağını ekledim ekmek içi görüntüsü alana kadar parmak uçlarımla karıştırdım - bir kenara koydum
- un - kabartma tozu - karbonat ve tuzu birlikte eledim
- bir kasede muzları çatalla ezdim
- yumurta - kanola yağı - şeker ve vanilyayı mikserle 3-4 dakika çırptım
- ezilmiş muzları ilave ettim 2 dakika mikserle karıştırdım
- elediğim unlu karışımı ilave ettim tahta kaşıkla iyice karıştırdım
- beyaz çikolatayı ilave ettim karıştırdım
- muffin kalıplarına paylaştırdım
- üstlerine esmer şekerli karışımdan serptim
- önceden 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirdim

23 Kasım 2010 Salı

tutmaç çorbası.....

yöresel yemekleri
hem pişirmeyi
hem yemeyi seviyorum
fazla ekşi olmadığı için sütaş süzme yoğurt kullanıyorum
erişteyi mahalledeki yufkacıdan alıyorum
malzemeler
- 1/2 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı erişte
- 1 + 1/2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- tuz hazırlanması
- yeşil mercimekleri yıkadım - orta boy bir tencerenin içine koydum - üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ilave ettim - orta ateşte 20 -25 dakika mercimekler yumuşayana kadar pişirdim (piştikten sonra biraz sıcak su ilave ettim)
- bir kasede süzme yoğurt - yumurta sarısı ve unu karıştırdım - mercimeklerin suyundan biraz yoğurda ekledim - gevşettim
- yoğurtlu karışımı pişmiş mercimeklere ağır ağır karıştırarak ilave ettim
- erişteleri ilave ettim - tuzunu ve yoğunluğunu ayarladım - erişteler pişince tencerenin altını kapattım
- bir tavada tereyağını erittim ocağın altını kapattım - tereyağına pul biber ve naneyi ekledim
- çorbanın üstüne dökerek servis ettim

22 Kasım 2010 Pazartesi

sardalya doldurma....


tarif kantin den
patates püresi ile servis ettim
malzemeler
- 16 adet sardalya (tirsi)
- 50 gr siyah zeytin (çekirdeği çıkarılmış - dilimlenmiş)
- 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
- 3 adet taze soğan (ince doğranmış)
- 20 gr dolmalık fıstık
- 1/2 limon kabuğu rendesi
- 1 çorba kaşığı bayat ekmek içi
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- karabiber
hazırlanması
- fırını 200 derecede ısıttım
- balıkların içlerini tüm kılçıklarınıda çıkararak temizledim
- zeytinleri irice doğradım
- maydanozları ve taze soğanı ince doğradım
- dolmalık fıstığı yağsız tavada 2 dakika çevirdim
- hazırladığım tüm malzemeyi diğerleri ile birleştirdim balıkların içini doldurdum
- açılmaması için kürdanla tutturdum
- fırın kabını az yağladım - balıkları yerleştirdim
- fırının en üst kısmında 15 dakika pişirdim

20 Kasım 2010 Cumartesi

sebzeli domates çorbası.....


domates çorbasının her türlüsünü seviyorum
kekik ve kereviz aroması biraz hissediliyor
hazırda et suyu yoktu bir adet maggi bulyon kullandım
malzemeler
- 1 adet pırasa
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet havuç
- 1 diş sarımsak
- 4 adet orta boy domates
- 1 adet kereviz sapı
- 3 su bardağı su/etsuyu
- 1 tutam şeker
- 1 tatlı kaşığı kuru kekik
- tuz - karabiber
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- simit kruton
- kuru domates
hazırlanması
- domateslerin kabuklarını soydum küp küp doğradım
- pırasaları tavla pulu şeklinde
- patatesleri küp küp doğradım
- havucu rendeledim
- kereviz sapını ince doğradım
- sarımsağı ezdim
- orta boy bir tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağı - pırasa - sarımsak ve havuçları 4 dakika karıştırarak çevirdim
- domates - patates - kereviz sapı - tuz - karabiber - kekik - bir tutam şekeri ilave ettim 2 dakika karıştırarak pişirdim
- suyu ilave ettim
- orta/kısık ateşte 20 dakika bütün sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirdim
- blender den geçirdim
- 1/4 simiti küp küp doğradım - 1 çorba kaşığı sızma yağ ile teflon tavada kızarana kadar çevirdim
- 5 - 6 parça kuru domatesi 10 dakika ılık suda beklettim - küçük küçük doğradım
- çorbanın üzerine simit kuruton - kuru domates - kekik serperek sıcak servis ettim

12 Kasım 2010 Cuma

kereviz mücveri....


tarif kantin den
kereviz mücveri lezzetli
süzme yoğurt ve kiraz domatesle servis ettim
teflon tavada kızarttım
isterseniz
çok az sıvı yağ ilave edilmiş döküm tavada kızartabilirsiniz
bayat ekmek içi oranını iyi ayarlamak lazım
az olursa sulu çok olursa tadı ekmek ekmek oluyor
malzemeler
- 500 gr kereviz
- 200 gr patates
- 100 ml krema
- 3 adet yumurta
- 1 demet dereotu
- 2 adet taze soğan
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı karbonat
- 2 çorba kaşığı tepeleme bayat ekmek içi
- kırmızı pul biber
- tuz karabiber
hazırlanması
- kerevizleri ve patatesleri soydum
- kerevizleri rendenin kalın tarafı ile rendeledim
- patatesleri rendenin ince kısmı ile rendeledim - suyunu sıktım - kerevizlere ekledim
- krema - zeytinyağ - karbanot - kabartma tozu ve yumurtaları ilave ettim karıştırdım
- pul biber - tuz - karabiber - ekmek içini ilave ettim
- incecik doğranmış taze soğanları ve dereotunu ilave ettim - iyice karıştırdım
- yağsız bir teflon tavayı kızdırdım
- bir kaşıkla karışımı tavaya döktüm - burada dökmekle kastettiğim - sulu olduğu değil - kaşıkla tavaya koydum ve yassılaştırdım
- hemen tavanın altını kıstım - bir yüzü pişince arkasını çevirdim
- her iki yüzüde kızarınca - kağıt havlunun üzerine çıkardım
- sıcak servis ettim

10 Kasım 2010 Çarşamba

ekşili pırasa.....



sağ köşedeki yeni logom hediye
teşekkürler naile
pişmiş zeytinyağlı yemeklere
soğuyana kadar hiç dokunmuyorum
soğuduktan sonra servis tabağına alıyorum
eğer isterseniz
sarımsağın miktarını artırabilirsiniz
tarif kantin den


malzemeler
- 1 kg ayıklanmış pırasa

- 1 demet maydanoz
- 5 diş sarımsak
- 1.5 limon
- 1 kase kurutulmuş domates (15 tane)
- 1 adet kuru biber (tatlı)
- 100 ml zeytinyağı
hazırlanması
- kuru domatesleri ılık suyun içerisine koydum 20 dakika beklettim - süzdüm
- kuru biberin çekirdeklerini temizledim
- kuru domatesler - biber ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını mutfak robotundan geçirdim(kuru domates sosu yaptım)
- pırasaları 4-5 cm uzunluğunda doğradım - tencereye dizdim
- temizlenmiş diş sarımsakları gelişigüzel pırasaların üstüne yerleştirdim
- ince doğranmış maydanozları sarımsakların üstüne serpiştirdim
- tuz ve 1.5 limonun suyunu ekledim
- robottan geçirdiğim kuru domatesi serpiştirdim
- zeytinyağını bütün malzemenin üstüne gezdirdim
- pırasaların yarısına gelecek kadar su koydum
- üstüne tabak kapattım
- bir taşım yüksek ateşte kaynattım
- ateşi kıstım - yaklaşık 1 saat pişirdim

4 Kasım 2010 Perşembe

milföy hamurlu - domatesli atıştırmalık...

çayın yanında sıcak servis ettim
malzemeler
- 4 parça milföy hamuru (10x10 cm )
- 1 adet domates (ince dilimlenmiş)
- 2 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar
- 1 adet küçük boy soğan/veya kırmızı soğan(halka halka doğranmış)
- 1 çorba kaşığı beyaz peynir (rendelenmiş)
- kuru fesleğen
- tuz - karabiber
hazırlanması
- fırını 200 derecede ısıttım
- fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım
- milföy karelerini yerleştirdim
- rendelenmiş taze kaşarı hamurların üstüne paylaştırdım
- üstlerine halka halka doğranmış soğanları paylaştırdım- domatesi yerleştiridim - elimle hafif bastırdım
- karabiber - fesleğen - ince rendelenmiş beyaz peyniri serptim- ısıtılmış fırında 15 - 17 dakika pişirdim
- sıcak servis ettim

3 Kasım 2010 Çarşamba

zeytinyağlı fasulye.....

kış gelmeden
bir kez daha pişirmek istedim
sırık fasulye kullandım
tüm malzemeleri çiğden koyuyorum
malzemeler
- 700 gr taze fasulye
- 2 adet orta boy domates (rendelenmiş)
- 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay bardağı su
- zeytinyağı
- tuz
hazırlanması
- fasulyelerin uçlarını - kenarlarını keserek temizledim - ortalarından uzunlamasına dilimledim - yıkadım
- orta boy bir tencereye 4 çorba kaşığı zeytinyağı ve yıkadığım fasulyeleri koydum
- orta ateşte 5 dakika kavurdum
- doğranmış soğan - rendelenmiş domates - domates salçası - tuz - şeker ve bir çay bardağı suyu tencereye ilave ettim - karıştırdım
- orta -kısık ateşte yarım saat pişirdim

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...