11 Aralık 2010 Cumartesi

paella - tortilla - sangria.......

yemekleri ben pişirmedim
ispanyol misafirler pişirdi
marta ve rosa ya teşekkürler - ellerine sağlık
ben yamaklık yaptım - seyrettim - tarif yazdım
ve
içimden böyle misafirler her zaman gelse dedim
lezzetleri süperdi
bu ölçü 8 kişi için - fazlası ile yetti
safranı rosa getirdi - gerçek safran değilmiş renk vermesi için safran yerine yaygın olarak bu malzeme kullanılıyormuş
ve
paella pişirirken en uygun yöntemin
önce bütün malzemenin hazırlanıp pişirme işlemine sonra geçilmesi olduğu
paella için malzeme
- 1 adet bütün tavuk (kemikli büyük kuşbaşı doğranmış )
- 250 gr karides (dondurulmuş)
- 400 gr kalamar(dondurulmuş)
- 1/2 adet kırmızı biber
- 1 adet dolmalık yeşil biber
- 1 adet büyük soğan
- 5 diş sarımsak
- 2 adet orta büyüklükte domates
- 1 çay bardağı bezelye
- 250 gr taze fasulye
- 12 adet mantar
- 10 avuç pirinç (baldo)
- 1 adet sebze bulyon
- zeytinyağı
- safran
hazırlanması
- sarımsaklar çok küçük doğranacak (ezilmeyecek - doğranacak)
- soğan yemeklik küçük küçük doğranacak
- biberler orta büyüklükte küp küp doğranacak
- mantarların kabukları soyulup - sapları kesilecek ve ince dilimlenecek
- taze fasulye 1 cm kalınlığında dilimlenecek
- büyük bir tencereye dibini kaplayacak kadar zeytinyağı koyun
ve
tavukları ekleyin yaklaşık 15 dakika arasıra karıştırarak orta/kısık ateşte tavukları çok az kızarana kadar pişirin
- tavukların yağlarını süzerek paella pişireceğiniz tavaya çıkarın
- tencerede kalan yağa önce sarımsakları ilave edin 2 dakika karıştırarak kavurun
- soğanları ilave edin 2 dakika karıştırarak kavurun
- küp küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberi ilave edin 3-4 dakika kavurmaya devam edin
- domatesleri ilave edin 4 dakika pişirin
- taze fasulyeyi ilave edin 4 dakika pişirin
- yarım bardak bezelyeyi ilave edin karıştırın
- ince dilimlenmiş mantarı ilave edin
- tenceredeki pişmiş sebzeleri tavukların bulunduğu paella tavasına ilave edin
- yıkanmış büyük parçalar halinde kesilmiş kalamarı ilave edin 2 dakika daha pişirin
- pirinci ekleyin( pirinc her kişi için 1 avuç - erkekler için daha büyük bir avuç olacak) ve 4 dakika karıştırarak kavurun
- suyunu ekleyin ( su soğuk olacak ve paella tavasındaki malzemenin üstünü 2 parmak geçecek)
- 2 tutam safran ekleyin
- sebze bulyonu ekleyin
- tuzunu kontrol edin
- suyunu biraz çekinceye kadar arasıra karıştırarak pişirmeye devam edin(yaklaşık 20 dakika- bu aşamadan sonra karıştırılmayacak)
- paellanın pişmesine 5 dakika kala karidesleri tek tek elinizle yerleştirin
- ocaktan alın ve paella tavasının üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatın 5 dakika dinlendirdikten sonra servis edin
tortilla için ölçü orta büyüklükte 1 adet patates için 1 adet yumurta
tortilla için malzeme
- 6 adet orta büyüklükte patates
- 1 adet orta büyüklükte soğan
- 6 adet yumurta
- 1/2 lt zeytinyağı
- tuz

hazırlanması
- patateslerin kabuklarını soyun - tavla zarı büyüklüğünde doğrayın - az tuz serpin
- soğanı yemeklik çok küçük doğrayın
- 6 adet yumurtayı bir kasede çatalla çırpın
- büyük bir teflon tavaya yarım litre zeytinyağını koyun
- yağ ısınınca patatesleri ve soğanı ilave edin karıştırarak yaklaşık 15-17dakika pişirin
- bir kevgir yardımı ile yağı süzün
- pateteslerin 4-5 dakika soğumasını bekleyin
- patateslerle - çırpılmış yumurtayı birleştirin - karıştırın
- orta büyüklükte bir teflon tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağını koyun ve patatesli yumurtalı karışımı dökün
- çok az karıştırarak alt kısmı kızarana kadar pişirin
- bir kapak/tabak yardımı ile ters çevirin diğer tarafta kızarana kadar pişirmeye devam edin
- servis tabağına alın bir lokmalık olacak şekilde küp küp keserek servis edin
anladım ki
benim bu zamana kadar sangria diye yaptığım
sangria değilmiş
ispanya da
lezzetleri birbirine daha iyi karışsın diye sangria bir gece önceden hazırlanırmış
ve
1. kalite şarap olması gerekmezmiş
ölçü olarak büyük çay bardaklarından kullandık
sangria
- 2 şişe kırmızı şarap
- 1 küçük şişe limonata
- 1 adet armut(kabukları soyulup - tavla zarı büyüklüğünde doğranmış)
- 1 adet elma(kabukları soyulup - tavla zarı büyüklüğünde doğranmış)
- 2 adet portakal (kabukları soyulup tavla zarından biraz büyük doğranmış)
- 1/2 çay bardağı şeker
- 1/2 çay bardağı cin
- 1/2 çay bardağı portakal likörü
- 3/4 çay bardağı kırmızı martini
- 2 parça çubuk tarçın
bütün malzemeyi büyük bir cam kasede karıştırın - sürahilere doldurun ve servis edin


15 yorum:

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

Ah ah ellerine sağlık misafirinin harika görünüyorlar yapışıp kaldım ekrana:)

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

misafirlernize tebrikler ne kadar da güzel şeyler hazırlamışlar..
hem de sizin mutfağınızda..
sofranız bereketli muhabbetiniz bol olsun..

Emel Kurt dedi ki...

selam fotoğraflar çok güzel, ispanya ya vani endülüse gittiğimizde paelle yemiştim fakat hiç beğenmemiştim. gerçi arkadaşlarının pişirdiği oldukca lezzetli görünüzor, ellerine sağlık.bizim yemek isteyip de yiyemediğimiz paella sadece deniz ürünlerinden idi ve içinde deniz kabukları felan vardı yani ne göze nede damağa hitap ediyordu:))ama gerçekden çok güzel pizza ve yeşil zeytin yapıyorlar.sevgiler.

beste dedi ki...

afiyet seker olsun, kulturler arasi en guzel paylasim mutfakda olur:)

ilahi tatlar dedi ki...

emel
aslında menüde birde vegeteryan paella vardı
fakat fotoğtaf çekmeye fırsat bulamadığım için tarifi bloga koymadım
tavuk eti - karides - kalamar yoktu
sebzelere ilave olarak
karnabar ve havuç vardı çok lezzetli olmuştu
haklısın beste
yakın zamanda türk mutfağından yemekler pişirip tekrar ağırlamak istiyorum:)

Kendimce dedi ki...

Doğrusu gerçekten o masada olup bu güzel yemekleri tatmak isterdim hepsi tam bana göre afiyet olsun

ilahi tatlar dedi ki...

kendimce
bu yemeklerden ayda birkaç kez oluyor
her zaman beklerim:))

beto dedi ki...

Acaba yemekler mi daha güzel oldu,sohbet mi?

Betül

nesrin dedi ki...

Bir ispanyoldan paella ögrenmek muhtesem bir sey.

Cheetos dedi ki...

Berrincim, öğrendiklerini bize de yaparsın diye umuyorum :)))

Adsız dedi ki...

los muchos harikos! :)
bu malzemeleri çiğ bile yesen gene güzel olur. bir ben eksiğim içinde. :))

Cüneyt

ilahi tatlar dedi ki...

elbette yaparım çiğdem ciğim

ilahi tatlar dedi ki...

cüneyt hakikaten harika olmuştu:))

reyhandan dedi ki...

ya bu lezzetler ne hoş gözüküyo maaşallah barekallah becerikliymiş yapanlar ellerinize sağlık banada beklerim selametle...

ilkbahar dedi ki...

blogumda ödülünüz var

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...