18 Aralık 2010 Cumartesi

aşure....

bu farklı bir tarif
meyve ve kestane aşureye çok yakışıyor
bu ölçüden
yaklaşık 30 kase çıkıyor
adres kantin.......
malzemeler
- 250 gr buğday
- 30 gr pirinç
- 1 adet büyük armut (yaklaşık 250 gr)
- 1 adet büyük elma (yaklaşık 250 gr)
- 150 gr kestane
- 150 gr nohut
- 150 gr fasulye
- 10 adet kuru kayısı
- 5 adet incir
- 80 gr kuru sarı üzüm
- 1 adet portakal kabuğu
- 30 gr kuş üzümü
- 1 adet çubuk tarçın
- 350 gr şeker
üstü için
- nar taneleri
- fındık
- antep fıstığı
hazırlanması
1 gece önceden:
- buğdayları sıcak su ile ovuşturarak yıkadım
- üzerine 3-4 parmak geçecek kadar su ekledim - bir taşım kaynattım - köpüklerini aldım - süzdüm - tekrar yıkadım
- buğdayların üzerine yine 3-4 parmak geçecek iyi su ilave ettim - bir taşım kaynattım - köpüğünü aldım - ocağı kapattım - tencerenin kapağını kapattım bir kenara koydum
- nohut ve fasulyeyi yıkadım - ıslattım
- kestaneleri haşladım - kabuklarını soydum
ertesi gün
- nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşladım - süzdüm - kabuklarını temizledim
- kuru kayısı - kuru incir - sarı üzüm ve kuş üzümlerini yıkadım - iyi suyla ısladım
- iyice şişmiş buğdaylara - pirinç ve biraz iyi su ekledim
- tencerenin kapağı açık olarak - orta kısık ateşte arasıra karıştırarak ve üstünde oluşan köpükleri alarak pişirmeye koydum
- portakalın kabuğunu hiç beyazı kalmayacak şekilde temizledim küçük küçük doğradım - tencerede kaynayan buğdaylara ilave ettim
- elma ve armutun kabuklarını soydum - küp küp doğradım tencereye ilave ettim
- kayısıları içinde bekledikleri su ile bir taşım kaynattım - küp küp doğradım
- incirleri içinde bekledikleri su ile bir taşım kaynattım - incirlerin çekirdeklerini temizledim - küp küp doğradım
- sarı üzümleri bir taşım kaynattım
- kuş üzümlerini bir taşım kaynattım - süzdüm
- tenceredeki malzemenin kıvamını bulmasına yakın - yaklaşık yarım saat önce kayısı ve sarı üzümleri haşlama suları ile birlikte kaynamakta olan tencereye ilave ettim
- kuru fasulye - nohut ve kestaneleride ilave ettim
- yaklaşık 10 cm lik 1 adet çubuk tarçını ilave ettim
- son on dakika incir ve kuş üzümünü ilave ettim ( pişirme sularını ilave etmeyin ki aşurenin rengi kararmasın)
- şekeri ilave ettim - karıştıra karıştıra yedirdim - şeker eriyince ocaktan aldım
- çubuk tarçını çıkardım
- ılınınca kaselere paylaştırdım
- tamamen soğuyunca üstüne - fındık - antep fıstığı - nar taneleri koyarak servis ettim

5 yorum:

nesrin dedi ki...

Simdi tatmak vardi. Ellerine saglik.

ilahi tatlar dedi ki...

belli mi olur
belki bir fırsat olur:)

FERZAN dedi ki...

allah kabul etsin,ellerine sağlık ...

Kendimce dedi ki...

çok severim Allah kabul etsin 0 kase beni kesmiyor ama genelde 1 kg buğdaydan yapıyorum kaç kase çıktığını varın hesaplayın artık

narcicegirengi dedi ki...

Kestaneli hic denememistim, ama cok yakisir gercekten. Ellerinize saglik:)Allah kabul etsin.. Sevgi ve muhabbetlerimle...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...