27 Aralık 2009 Pazar

elmalı - kakaolu kek....

elma ve kakao birarada ilk kez pişirdim
fena olmuyor....
malzemeler
- 120 gr tereyağı/margarin
- 180 gr şeker
- 4 adet yumurta
- 125 gr fındık
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 200 gr un
- 4 adet büyük elma
- 1 adet portakalın suyu
- biraz rom(opsiyonel)
hazırlanması
- 24 cm yuvarlak kek kalıbını yağladım - galeta unu serptim
- elmaları küçük küpler halinde kestim portakal suyu ve 2 yemek kaşığı romla karıştırdım bir kenara koydum
- oda sıcaklığında tereyağı - şeker ve yumurtaları birlikte köpük köpük olana kadar çırptım
- kuru malzemeyi birarada eledim
- üç seferde karışıma ilave ettim
- elmaları - fındıkları ilave ettim - karıştırdım
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 45- 50 dakika pişirdim

fırında karnıbahar - brokoli - brüksel lahanası....


beşamel sosun
ayrıca fırında da pişeceği için fazla yoğun olmaması gerekiyor
lezzetli bir garnitür
malzemeler
- 200 gr brokoli
- 200 gr brüksel lahanası
- 200 gr karnıbahar
beşamel sos için malzeme
- 2 su bardağı süt
- 50 gr tereyağı
- 50 gr un
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı muskat rendesi
- tuz - tuz karabiber
üstü için
- 100 gr rendelenmiş taze kaşar
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
hazırlanması
- karnıbahar ve brokolileri küçük parçalara ayırdım
- brüksel lahanalarının dış yapraklarını temizledim sap kısmını bıçakla artı şeklinde kestim
- orta büyüklükte bir tencerede suyu kaynattım - tuz ilave ettim
sebzeleri 3-4 dakika ayrı ayrı haşladım
- sadece haşlanmış brokoliyi bir dakika buzlu suyun içine beklettim - süzdüm
- haşlanmış brüksel lahanalarını ikiye böldüm
- haşlanmış sebzeleri karıştırdım - yağlanmış fırın kabına koydum
- bir tencerede tereyağında ve unu biraz kavurdum soğuk sütü ilave ettim ezilmiş sarımsak ve baharatları ilave ettim karıştırarak pişirdim
- beşamel sosu sebzelerin üstüne gezdirerek döktüm
- 175 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirdim
- rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirdim 5-6 dakika peynir kızarana kadar pişirdim
- üstüne yağsız tavada kızartılmış dolmalık fıstıkları serperek servis ettim

24 Aralık 2009 Perşembe

acılı ekşili çorba....


soya sos fazla tuzlu olduğu için önceden tuz ilave etmiyorum.......
geleneksel türk çorbalarını seviyorum
ama
değişik tatlarıda seviyorum
bunu şunun için yazdım
tv de yemek yarışması var ya
katılan yarışmacıların
büyük çoğunluğu kırmızı mercimek çorbası pişiriyor
arasıra değişik çorba deneyenler oluyor
onlarıda eleştirip
keşke bunun yerine kırmızı mercimek çorbası olsaydı diyorlar:))
mercimek çorbası sevmediğimden değil
lakin
dünya büyük bir yer biraz merak etmek gerek diye düşünüyorum
kendi kendime.....
malzemeler
- 100 gr dana eti
- 100 gr lahana
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 4 yaprak marul
- 1 adet yumurta
- 2 adet orta büyüklükte havuç
- 1 lt su
- 1-5 tatlı kaşığı pul biber(acı)
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı bal
- 50 ml sosa sos
- 1 adet limon
- 1 dal taze soğan soğan
hazırlanması
- dana etini haşladım ince uzun doğradım
- lahana ve marulun sert kısımlarını ayırdım ince uzun doğradım
- havuçları ince uzun doğradım
- limonun suyunu sıktım
- nişastayı yarım çay bardağı su ile sulandırdım
- yumurtayı çırptım
- orta büyüklükte bir tencerede suyu kaynattım
- su kaynadıktan sonra lahana - marul - havuçları ilave ettim 2-3 dakika kaynattım
- haşlanmış etleri ilave ettim
- baharat ve sosları ilave ettim yaklaşık 5 dakika karıştırarak kaynattım
(kaynarken üstte biriken tortuyu kaşıkla aldım)
- kaynayan karışıma sulandırılmış nişastayı azar azar ekledim 2 dakika daha kaynattım
- çırpılmış yumurtayı aynı yönde gezdirerek ilave ettim - karıştırdım
- taze soğanın yeşil kısımlarını üstüne serpiştirerek servis ettim

portakallı kek.....

yoğun portakal aromalı bir kek
vanilyalı dondurma ile servis ettim
tarif kantin den
malzemeler
- 200 gr tereyağı/margarin
- 4 adet yumurta
- 200 gr toz şeker
- 340 gr un
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- bir tutam tuz
- 1 paket vanilya
- 4 yemek kaşığı süt
şurup için malzeme
- 500 ml taze sıkılıp - süzülmüş portakal suyu
- 200 gr toz şeker
hazırlanması
- portakalları sıktım - süzgeçten geçirdim
200 gr toz şekerle bir tencereye koydum
şeker eriyinceye kadar karıştırdım - bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan aldım soğuması için bir kenara koydum
-2 adet portakalı rendenin ince kısmında rendeledim
- tereyağı - 200 gr toz şeker ve portakal kabuklarını köpük köpük olana kadar çırptım
- yumurtaları teker teker ilave ettim
- tüm toz malzemeyi bir arada eledim
- toz malzemeyi üç seferde karışıma ilave ettim - karıştırdım
- sütü ilave ettim karıştırdım
- 24 cm çapında kek kalıbını yağladım - karışımı döktüm
- 160 derece önceden ısıtılmış fırında 35 - 40 dakika pişirdim
- fırından çıkardığım kekin üzerinde tahta çöp şişle delikler açtım
(delikler kekin dibine kadar gitmeli)
- sıcak keke soğumuş şurubu gezdirerek döktüm
(hepsini almazsa bekleyin - emince kalanını ekleyin)
- soğuduktan sonra servis ettim

19 Aralık 2009 Cumartesi

babagannuş....

üşenmeyip pita ekmek yapabilseydim
çok güzel olacaktı
ama
normal ekmekle idare ettik
malzemeler
- 2 adet normal büyüklükte patlıcan
- 3-4 yemek kaşığı limon suyu
- 1 diş sarımsak
- tuz - karabiber
- 4 yemek kaşığı tahin
- sızma zeytinyağı
- maydanoz
hazırlanması
- patlıcanları közledim - kabuklarını soydum - ezdim
- önce limon suyu ve sızmayağı ilave ettim karıştırdım
- sonra
- diğer malzemeyi ilave ettim karıştırdım
- üstüne ince doğranmış maydanoz serptim
- kızartılmış sıcak ekmekle servis ettim

pırasalı nohut....



nohutları haşlarken tam pişmiş olmasına dikkat etmek lazım
basit ve lezzetli bir nohut yemeği
tarif kantin den
malzemeler
- 2 adet pırasa
- 2 bardak haşlanmış nohut
- 1/2 demet maydanoz
- 3 adet közlenmiş kırmızı biber
- 1 diş sarımsak
- 1/2 limon kabuğu rendesi
- zeytinyağı
- yarım çay kaşığı zerdeçal
- yarım çay kaşığı köri
- tuz karabiber
hazırlanması
- nohutları bir gece önceden ıslattım - haşladım - kabuklarını soydum
- pırasaları pul pul doğradım
- bir tencereye zeytinyağı koydum doğranmış pırasalar ve limon kabuklarını az soteledim
- pırasalar pişince nohutları ve ince doğranmış köz biberleri ilave ettim
- tuz - karabiber - köri ve zerdeçalı ilave ettim çok az daha pişirdim
- ocağı kapattım
- ince doğranmış maydanoz ve ezilmiş sarımsağı ilave ettim karıştırdım
- ılık servis ettim

13 Aralık 2009 Pazar

fırında kabak mücver.....

tadı bildiğimiz mücver gibi
kızartma olmadığı için çok hafif
ılık servis ediyorum
tarif kantin den
malzemeler
- 1200 gr kabak
- 3 adet yumurta
- 200 ml krema
- 100 gr taze soğan
- 1 demet dereotu
- 1/4 demet taze nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- 3 yemek kaşığı un
- tuz - karabiber
hazırlanması
- kabakları rendenin iri tarafı ile rendeledim - suyunu sıktım
- taze soğan - dereotu ve naneyi ince ince doğradım
- fırın kabını tereyağı ile yağladım
- büyük bir kasede un hariç bütün malzemeyi karıştırdım
- unu ilave ettim karıştırdım
- fırın kabına doldurdum
- önceden 180 derece ısıtılmış fırında suyunu çekip üstü kızarana kadar pişirdim

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...