15 Ekim 2009 Perşembe

üzümlü çörek......

bu ölçüden 18 adet çörek çıktı
ve
çörekler
bayağı büyük
ve
bayağı lezzetli
tehlikeli bir tatlı.....
bu tarz tatlıları
kendi evim için yapmıyorum
sadece
aile büyüklerini ziyarete giderken
çok kaloridir
hamuru sıkı sarmaya dikkat etmenizi öneririm
belki
kullandığım bıçakla alakalı
keserken biraz zorlanıyorum
tepsiye dizmeden elimle şekillerini düzeltiyorum
KANTİN
hamur için malzeme
- 500 gr un
- 15 gr kuru maya
- 60 gr toz şeker
- 150 ml sıcak su
- 150 ml süt
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta(çırpılmış)
- 80 gr tereyağı
- 1 paket vanilya
içi için malzeme
- 4 yemek kaşığı pekmez
- 50 gr erimiş tereyağı
- 100 gr kuru üzüm
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 75 gr esmer şeker
üstü için malzeme
- 1 adet çırpılmış yumurta
- 50 gr toz şeker
- 4 yemek kaşığı su
ayrıca toz şeker
hazırlanması
- 125 gr un - 1 tatlı kaşığı şeker ve mayayı karıştırdım
- sütü ve sıcak suyu mayalı karışıma ekledim tahta kaşıkla iyice çırptım(hiç topak kalmayacak)
- mayalı karışımı bir kenarda 20 dakika beklettim
- unun kalanı - şekerin kalanı - tuzu ve vanilyayı karıştırdım
- tereyağını küp küp una karıştırdım
- kabarmış mayalı karışımı ve çırpılmış yumurtayı una ilave ettim yoğurdum
( yapış yapış olmayan gevşek bir hamur olmalı)
- mayalı hamuru yağladığım geniş bir kaseye koydum üstünü streç filmle kapladım iki saat beklettim(hamur iki misline çıktı)
- fırını 200 derecede ısıttım
- çörekleri pişireceğim fırın tepsisini pişirme kağıdı ile kapladım
- kabarmış hamuru unlu bir zeminde 45x30 cm açtım
- sırası ile
önce
- erimiş tereyağını fırça ile sürdüm
- esmer şekeri serpiştirdim
- pekmezi üzerine gezdirdim
- kuru üzümleri ve portakal kabuğu rendesini serpiştirdim
- uzun tarafından başlayarak sıkıca ve eşit kalınlıkta olmasına özen göstererek sardım
- yaklaşık 2.5 cm lik eşit parçalar kestim
- aralarında 1 er cm mesafe bırakarak yağladığım kalıba yerleştirdim
- üstlerine çırpılmış yumurtayı sürdüm ve tepsinin üstünü temiz bir bezle kapattım
ılık bir yerde 15 dakika daha beklettim
- tekrar kabarmış hamurları fırına verdim 15-20 dakika üstleri altın rengi olana kadar pişirdim
- şeker ve suyu karıştırıp biraz kaynattım
- çörekler fırından çıkar çıkmaz sıcak şurubu üstlerine sürdüm ve üstüne toz şeker serpiştirdim
- soğumaya bıraktım soğuduktan sonra tepsiden çıkardım

7 yorum:

sema dedi ki...

merhaba, resimden bile lezzeti anlaşılabiliyor, üzüm ve mayalı hamur çok güzel bir ikili, elinize sağlık, sevgiler.

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyorlar, ellerine saglik. Sevgiler.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba,
bence de böyle mayali ve üzümlü lezzetler, daha dogrusu kis sezonu icin harika bir cörek olmus, soguk kis aksamlarinda yaninda birde cay esliginde misss gibi kokusuyla tadini cikarmak gerekiyor.

Ellerinize saglik diyorum.

Sevgilerimle.

gulsev dedi ki...

Şuan açım :) çayın yanında süper bir tarif, olsada yesek..
Ellerinize sağlık.
sevgiler

berrin dedi ki...

arkadaşlar
üzümlü çörek - tuzsuz beyaz peynir ve çay üçlüsü süper oluyor
benden söylemesi

zarpandit dedi ki...

bn şu aralar bonappetit de gordugum tarçınlı labneli (cinnamon rolls)olanına takmış durumdayım..tez zamanda seninki kadar iyi fotograflarla olmasada blogda yer alır(inş?)

berrin dedi ki...

gökçe cim
tarçın ve labne ikilisi güzel olur diye düşünmekteyim
tarifi merakla bekliyorum.....
aslında
fotoğraf konusuna daha bir ciddi eğilmek istiyorum
stüdyo gibi olmasada birşeyler düşünüyorum işte:))
eğer ışık kötüyse ne kadar uğraşırsan uğraş fotoğraf iyi olmuyor
sevgiler benden

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...