13 Temmuz 2007 Cuma

Peynir Aşkına...




Peynirler

Emmenthal - Camembert - Dolcelatte - Grana Padano - Hellim - Beyaz peynir - Mascarpone

Ekstralar

Salatalık, cherry domates, salatalık, taze soğan, roka, marul, kurutulmuş domates, zeytin, ceviz, crispy bacon, kraker ve kızartılmış ekmek (isterseniz simit)

Tatlı niyetine
peanut butter ve reçel

Ayrıca
Kutu tereyağını 3 saat dişarda bekletip, hafif erimesini sağlıyorum. Sonra içine biberiye, kırmızı biber sarımsak tozu koyup karıştırıyorum. Sonra tekrar buzdolabına koyuyorum. Aromalı tereyağı, çıtır ekmeklerin üzerinde hoş duruyor.

İçki
Virginia Woolf (beyaz sarap, soda, buz) tam bir yaz içecegi..
(Yeni karışımlar yapıp onları harika isimler takan arkadaşım Emrah’ın buluşudur..)

Jerry’nin Tom’u kovalamasının nedeni, Şarabın kankası, Rakı’nın dostu, Domatesle sandviçlere ortak, Karpuz ve kavunun aşkı Peynir..

Türkiyede bulunan tüm peynirleri iyi bilen bir peynir gurmesi olmak isterdim... Otlu peynir, Kars gravyeri, Çerkez peyniri, Mihaliç peyniri, Örgü peynir, Tulum peyniri, Urfa peyniri... Hepinize bayılıyorum.

Eğer bir tek besin ile ömrümü tamamlayacaksın deseler, seçimim peynir olurdu.Süt uyuyunca peynir ortaya çıkar derler.Başka deyişle peynir, sütün ölümsüzlüğe doğru sıçraması...Yararlarını sayamıyorum. İcinde bulunan phenylethylamine adlı kimyasalın kan dolaşımını hızlandırdığı, kandaki glukoz seviyesini yukselttigi ve bu nedenle cinsel performans uzerinde pozitif etkisi oldugu soylenmektedir :) Sadece kahvaltıda yenen bir besin olmasına da şiddetle karşı çıkıyorum.

Peynir benim için, her ortamda, her zaman diliminde, ne kadar vaktim olursa olsun yiyebilecegim bir yemek. Geçistirme sandviçlerin krali da peynirdir, sofistike aksam yemeklerinin de..

Peynire dair en güzel anım İngilterede 5 ayin sonunda edindiğim türk arkadaslarimin beni Pazar kahvaltısına çağırdıklarında yaşadığımdı. Kahvaltı masasına oturup güzelim beyaz peyniri yerken gözyaşlarımı tutamamıştım.

Benim için peynir işte.. o enfes tadından da öteye, bir sürü anı ve güzel şey barındırır içinde...
Hatırlatan ve mutlu eden....
*
BuRCu (Hayatının "İlahi tadını" yazan misafir TOFUCAN)

6 yorum:

berrin dedi ki...

burcucum
teşekkür ederim..
eğer banada bir tek besinle ömrünü tamamlayacaksın deseler seçimim peynir olur
daha çok peynirli tarifler koymalıyım

Adsız dedi ki...

Iste beninm de soylemek istedigim buydu.Peynir tabagi deyip gecmeyin diye.Daha ne olsun.Yok yok.Hele altta isimleri gecen obur peynirler beni daha da carpti.
Bu arada ceviz,roka marul uclusundende cok etkilendim.
Bir tek anlamadigim kurutulmus domatesi artik herkes evde mi yapiyor??Eger oyleyse nasil yapildigini bana anlatir misiniz.
Yakinda sepetler dolusu domates topliycaz bahceden.
Eline saglk Burcu.

Gulcin

Ps.Berrin arkadaslarinin tarifleriyle blogunu renklendirmek fikri ne hos.Zaten cok zevliydi okumak simdi heyecanlida olmaya basladi.

Brajeshwari dedi ki...

domatesi kurutulmuş alıyorum.Sonra haşlayp, soğuttuktan sonra zeytinyağı ve kekikle servis yapıyorum(Ay allahım inanamiyorum şunları böyle birşey becermişim gibi yazdığıma-ben benden geçtim)Marketlerde satılıyor kavonozlarda hazır.Domates nasıl kurutulur bilmiyorum.Salamura peynir yapan Berrin, bence bunu biliyor olabilir..

Berrin'cim ben teşekkür ederim..Şunu yazdım nasıl mutlu oldum anlatamam. Bence herkes ilahi tatlarını yazmalı...

Adsız dedi ki...

Sevgii Burcu
Yaptigini severek ve isteyerk yapiyorsan o daha tadilmadan guzel oldugu belli oluyor.Hepimizin simit peynir cayla yaptigimiz ne doyulmaz ogleden sonrasi cay partileri vardir.Hep ayni simitciden aldigimiz simiti bile sorariz."Nerden aldin simitleri diye""Cunku tadi varkli olur o an.Iste butun is o farki yakalamak.
Gulcin

Kurutulmus kirmizi domatesler konusunda blog sahibinden tarifler bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

Sevgili Burcu,
bayildim peynir sofrana. Bence sen zaten bir peynir gurmesi olmussun. Grana padana cocuklara bebekliklerinden itibaren verilen, calcium orani en yuksek peynirlerden biri (parmiggiano yani permesandan sonra). Eger birgun Italya'da gorusursek, sana butun bolgelerden gelen ozel peynirleri tattirmak isterim. Calabria'nin cevizli peyniri cok hosuna gider diye dusunuyorum. Ayrica fotograf da cok guzel cikmis. O masanin basina oturup, elime daha kimsenin dokunmadigi gazeteleri alip. sarap degil ama ince belli bardakta taze cay kokusu ile keyif yapmak isterdim. O kadarki ozendim. Bir de Ezine'nin delikli peyniri olursa o sofrada .. of.. of...
Mehtap

berrin dedi ki...

burcu
sen istersen herşeyi yapabilirsin:))
ben biliyorum
simit - eski kaşar ve evde yapılmış vişne reçeli üçlemesinide severim..
güneşköyden organik sebzeler gelmeye başladı..
gülçinciğim
kurutulmuş domates çok kolay
ama önce fotograf çekmeliyim...
burcunun önerisini dikkate alın lütfen
ilahi tatlara yazın

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...