marketlerden satın aldıklarımızdan çok farklı....
2 lt. süt
4 yemek kaşığı yoğurt kullandım
ayrıca
kapaklı cam kase
yün şal veya küçük bir battaniye
1/2 lt. süt için bir yemek kaşığı maya kullanıyorum
- sütü 6-7 dakika kaynattım
- cam kaseye boşalttım
- süt ılık olana kadar(50 - 55 derece ) bekledim - ısı ölçüm şöyle serçe parmağım sütün içinde yediye kadar sayıyorum eğer parmağım yanmıyorsa tamamdır
- bir kasede 4 çorba kaşığı yoğurt ve 1 çay bardağı ılık sütü karıştırdım
- bu karışımı kasedeki süte ekledim
- cam kasenin kapağını kapattım
- kaseyi yün şalla sarıp sarmaladım
- mutfağın en sıcak köşesine yerleştirdim(mayalanma süresince kesinlikle yerini değiştirmiyorum)
- 5 - 6 saat mayalanması için bekledim (bu süre ortamın sıcaklığına göre değişiyor - kontrol etmek lazım)
- kaseyi buzdolabına koydum
yoğurdu buzdolabında en az 12 saat beklettikten sonra kullanıyorum
nereden geldiğini bildiğim süt bulabilsem
yoğurt mayalamak için açık süt kullanırdım
maalesef öyle bir şansım yok
yoğurdu evde yapmaya başladığım ilk yıllarda
ankara da yaşayanlar daha iyi bilir AOÇ nin cam şişede satılan günlük sütünü
şimdilerde ise
pınar ın organik sütünü kullanıyorum
maya olarak kullandığım yoğurdu organik ürünlerin satıldığı dükkanlardan alıyorum
ada marka en kolay bulabildiğim organik yoğurt
sütü kaynatırken burcu nun hediyesi ismini bilmediğim bu aleti kullanıyorum - tencerenin dibine önce bu aleti koyuyorum sonra sütü boşaltıyorum
sütün taşmasını ve dibinin tutmasını kesinlikle önlüyor
12 yorum:
Sevgili Berrin,eskiden bizim evde annemin yogurdu disinda baska yogurt yenmezdi,kapiya gelen sütcünün sütünden baska süt icilmezdi...her ikisinin de dedigin gibi tadina doyum olmazdi. Burada bende organik süt ile denedim yogurt yapmayi ama sanirim mayamda problem vardi ki tutturamadim...denemeye devam etmek lazim...sevgilerimle
zehra
Benim annemde evde mayalıyor ve bizim buraya bir amca getiriyor kendi mandırasından manda sütü,koyun ve inek.İnanın manda sütü bulabilem alternatifiniz olursa veyahut açık süt onunla ahkikaten başka oluyor.
Ellerinize sağlık olsun,umarım bulursunuz açık süt satan temiz bir yer çünkü biz öyle bir alıştık ki şu an kimse hazır yoğurt yiyemiyor!
Ben bir kaç kez kızım bebekken denemiştim tutmayınca ne yazıkki vazgeçtim. Görünce yapmak istiyorum tarifinizi denemek isterim.Sevgiler.
Bende sütü mayalıyorum.Keçi sütü satiliyor marketlerde, onu denemeni öneririm. Bir de süt kaynatma aparatini kullanmana çok sevindimmmm....
öpüyorum..
Merhabalar, yogurt yapimi ile ilgili birkac onerim olacak. Ilki yogurdu kaynatip ilimasini bekliyoruz ya ben artik o kadar cok ilitmadan yani neredeyse parmagimi yakacak kadar sicakken mayaliyorum, ikincisi mayalanma bittikten sonra buzdolabina kaldirirken kapagini bir gun acik birakiyorum, sonuc kesinlikle daha guzel oluyor. Tavsiye ederim bir deneyin.
Benım de en çok arzu ettiğim şeylerden biri evde yoğurt yapmak. Mayonez yapımıyla başladım ama yoğurdumu kendim mayalamaya da başlayacağım insallah. Çünkü doğallıktan uzaklastıkça malesef sağlımızı kaybediyoruz. Katkı maddeleri yemekten çürük bir nesil olduk çıktık. Elinize Sağlık. Sevgiler
SEVDE
www.narcicegirengi.com
- burcu cum
süt kaynatma aparatını kullanmaz olurmuyum:)
keçi sütünden peynir yapma denemelerim var ama yoğurt yapmayı hiç denemedim
- manda sütü bulabilsem hem yoğurt
hemde dondurma yapmak isterim
ankara da manda sütü bulabileceğim biryer varmı?yazarsanız sevinirim
- her seferinde aklımdan geçmesine rağmen süt sıcakken mayalamaya cesaret edememiştim
önerilerinizi mutlaka uygulayacağım
hepinize
teşekkür ediyorum
Yoğurt tarifinizi ikincidir deniyorum harika oldu.Paylaşımınız için teşekkür ederim. Sevgiler.
afiyet olsun mine
yarın keçi sütünden yoğurt mayalayacağım
bakalım nasıl olacak:)
keçi sütümü organik sütmü diye sorarsanız
organik sütten yapılan yoğurt derim
ve
buzdolabında bir gün kapağı açık bekletmek hakkaten işe yarıyor:))
Yakında Ankara'da manda sütü bulabileceksiniz. ipeksinn@gmail.com
Yorum Gönder