29 Nisan 2009 Çarşamba

irmik helva....

helvayı yapmaya başlamadan malzemeleri ölçüp hazırlarsanız işiniz kolaylaşır
bayağı zaman alıyor
ama
irmiğin kısık ateşte kavrulması önemli
kaymaklı dondurma ile süper oluyor
KANTİN
malzemeler
- 250 gr irmik
- 750 ml süt
- 350 gr toz şeker (200+150)
- 150 gr tereyağ
- 100 gr dil peyniri
- 70 gr dolmalık fıstık
hazırlanması
- pilav tenceresi gibi bir tencereye tereyağını koydum (tencerenin altı kısık olsun)
- yağ eriyince irmik ve fıstıkları aynı anda tencereye ilave ettim
- başka bir tencereye sütü ve 200 gr şekeri koydum - karıştırdım - ocağa koydum
- irmiği kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurdum (açık bakır rengi olana kadar kavurun)
- süt kaynamaya başladığında dil peynirini şeritler halinde parçalara ayırdımkaynamış sütün içerisine attım - karıştırdım - ocağın altını kapattım
- irmikler bakır rengi olduğunda kenarda bekleyen sıcak içinde erimiş peynir olan sütü irmiklerin üstüne bir seferde döktüm(deli gibi fokurduyor)
- hala fokurdarken karıştırdım ve kapağı kapattım ocağın altını iyice kısıp 6-7 dakika dokunmadım
- sonra kapağı açtım tekrar karıştırdım (sütü tamamen çekene kadar bu işlemi bir kaç kez tekrarlamak lazım)
- sütü iyice çekmiş irmiğe kalan 200 gr şekeri ilave ettim bir dakika kadar karıştırdım
- temiz bir mutfak bezi ile tencereyi örttüm kapağı kapattım ateşi olabilecek en en kısık ayara getirdim
- 10 dakika sonra ocağı kapattım (tencerenin kapağını hemen açmayın yarım saat kadar beklesin)
- sonra karıştırdım - ılık olarak ve kaymaklı dondurma ile servis ettim

15 yorum:

funda dedi ki...

bunu bana yapmamalıydın.. tam geçmişti yeme isteğim ama depreşti yine.. napsam..

Unknown dedi ki...

nasıl güzel göründüğünü tasvir edemem :)
en sevdiğimdir kendisi de heyecanlandım birden :)

berrin dedi ki...

diyet bittiğinde funda:)
diyette olduğum dönemlerde
tatlı krizine girdiğimde
kuru kayısı - kuru incir vs.yiyorum
irmik helvanın yerini tutmaz biliyorum
ama işe yarıyor
sevgiler gönderiyorum

Naile dedi ki...

Berrin, ne zamandan beri irmik helvası canım istiyordu en sonunda kendim yapayım dedim. Ama tam istediğim gibi olmadı maalesef. Seninki çok güzel görünüyor, tatmak isterdim. Ama benim de denemelerim devam edecek :)

Dil peynirini görünce eklemek istedim. Gaziantep'de irmik helvasının altını kapatmaya yakın ince dilimlenmiş tuzsuz Antep peyniri ilave edilir. Helvanın sıcağı ile eriyen peynirlerin helva ile birlikte sünerek oluşturduğu görüntü çok güzel olur. Ben peynirsizi tercih ediyorum ama buralarda peynirli tercih edilir hep.

Sevgiler..

Disalce dedi ki...

eşim çok sever...

aslında ne zamandır istiyor..yapsammıki...bende iyice üşengeç oldum:)

ellerine sağlık canım..harika görünüyor..

zarpandit dedi ki...

pazar gunu bu irmik helvası için annemle resmen tartıstık ya var ya tarifi vermedi inadım inat dedi yapmadı yaptırmadı :( sonra bir baktım aksama dogru koca bir kase irmik helvam ve uzerinde dondurmam var :) heheheh:) anneler güzeldir:) işin güzel yanı ustunde dondurmasıda vardı :))

ps: diyetteyim evet ondandır ki yedim ve aksamki yemek yerine bir elme tukettirdim kendime :)

ipek dedi ki...

İrmik helvasını çok sevmememe rağmen bu çok güzek göründü gözüme. Hepsini yiyebilirim. Fotografı çok güzel, tebrik ederim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Berrin'cigim,
cok guzel olmus, nefis.Hic peynirlisini tadmadim, eminim guzeldir...

Sevgilerimi gonderiyorum.

Unknown dedi ki...

Sevgili Berrin irmik helvası muhteşem çok severim.Ama peynirlisini hiç yemedim.Ellerine sağlık.
Ben de bir keresinde o fokurdama anında elimi çok feci yakmıştım.Sen çok fokurduyor deyince gene al-klıma geldi.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

çok severim,şahane olmuş görünüm süper.ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Bayılırım, ellerine sağlık.. Fıstıklar da süper kavrulmuş :)

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

çok severim ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

harika gorunuyor.... eminim tadida o kadar harikadir....

elllerine saglik cnm

bu arada sitene bayildim

berrin dedi ki...

buralarda olsan keyifle ikram ederdim naile:)dil peynir sütün içerisinde tamamen eriyor - fazla sünmedi
antep yemeklerinin hangisi kötü hepsi çok güzel....
üşenme disal.....
gökçe sen diyettesin:))
helva ve dondurmamı yiyorsun? mehtap duymasın
annenin ellerine sağlık sana afiyet olsun....
ipek
benim favorim sütlü tatlılar nadiren helva yaptığım oluyor
aybike
peynirle yapılanı sade olana tercih ediyorum
kendimce
fokurdama anında ocak batıyor:)
teşekkürler neslihan - aslı -semra
hoşgeldin dragonfly teşekkürler

Adsız dedi ki...

Berrincim, irmik helvasına ben de bayılırım, ama malum diyet durumları işte.. :(( bu arada dil peyniri katıldığını da ilk kez duydum, patlıcanlı pilava soğan koymayı da senden öğrenmiştim.. neler öğreniyorum bak senden, teşekkür ederim güzel arkadaşım..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...