19 Ocak 2009 Pazartesi

aşure.....

bazı tatların
kültürel miras olarak koruma altına alınması gerektiğini düşünüyorum
aşure o tatlardan......
aşurelik buğdayı evdeki en büyük tencerede pişirdim
suyu ölçmeden kulladığım için ölçü yazamadım
sıcak -içme suyu kullandım
aslında
şekeri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
servis yaparken
üzerine
nar - ince çekilmiş antepfıstığı - fındık - tarçın serptim
ölçü olarak kullandığım bardağın büyüklüğü
1 su bardağı buğday = 200 gr
malzemeler
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1/3 su bardağı pirinç
- 500 gr toz şeker
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 1/4 kuş üzümü
- 15 adet kuru kayısı
- 10 adet incir
- 15 adet kestane
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
- sıcak su
hazırlanması
- buğday - nohut ve fasulyeyi bir gece önceden bol su ile ıslattım
- ertesi gün hepsini ayrı ayrı tencerelerde pişirdim
- fasulye ve nohutun haşlama sularını süzdüm
- önce nohutların kabuklarını soydum
- fasulye ve nohutu buğdayın bulunduğu tencereye ilave ettim
- pirinci pişirdim suyu ile birlikte tencereye ilave ettim
- kestanelerin üzerini çizdim
- teflon tavada çok az su ilave edip kısık ateşte 15 dakika pişirdim
- kabuklarını temizleyip elimle küçük parçalara ayırdım
- tenceredeki malzemeye ilave ettim
- kuru üzüm - kuş üzümü - kuru kayısı ve inciri ayrı ayrı pişirdim
- kayısıyı ve inciri küçük küpler halinde doğradım
- incir hariç hepsini tencreye ilave ettim
- şekerini ilave ettim
- sütü ve portakal kabuk rendesini ilave ettim 15 dakika daha pişirdim
- inciri ilave ettim
- ocağın altını kapattıktan sonra tereyağını ilave ettim

10 yorum:

funda dedi ki...

çok severim.. bir kase de benim için yermisin.

Brajeshwari dedi ki...

Nuh'un gemisinin çorbası..Erzak bitince yapılırmış.Vitamin kaynağı..Ama ben en çok komşulardan gelen ve onların yaptiklarini yeme adetini severdim.Eskiden di çok eskiden...

zarpandit dedi ki...

kaseler harika..fakat dikkatimi ceken kestane ve sut oldu ilk kez duydum aslında ne cok farklı pişirme tekniği var değilmi bu asurenin..

ellerine sağlık canım!

Adsız dedi ki...

berrin aynı fikirdeyim. Koruma altına alınması konusunda :)

Ellerine sağlık. Ben nohut ve fasülyesini çok sevmem ama buğdayı bolsa offff :)

sıcacık sevgiler.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ellerine sağlık canım.çok güzel görünüyor aşurelerin.sunumuna ve kaselerine bayıldım.afiyet olsun.sevgilerimle...

Zehra Gürgen dedi ki...

İlahi tatlara bence en yakışan tatlı buydu. Çok severim ama bu senede kısmet olmadı yapmak. Benim içinde lütfen bir kaşık al o enfes lezzetten..sevgiler

Nilambara dedi ki...

çookk severimmm...
kestane bana da ilginç geldi, eminim çok hoş bir lezzet katıyordur... süt biz de koyarız, bir de minik doğranmış elma, çok yakışır...
buaralar çok mutluyum, hergün bir komşudan geliyor, geçen hafta da bizden komşulara gitti... :)
afiyet olsun :)

berrin dedi ki...

-bir kase senin için keyifle yerim funda cım nasıl olsa kilolar almış başını gidiyor
- burcu cum ne desem şimdi
komşulara aşure götürdüm
- zarpandit kestane aşureye çok yakışıyor
- zerrin nohut ve fasulye çok sevdiğimi söyleyemem lakin aşure seviyorum
- teşekkür ederim neslihan
- zehra senin için bir kaşık aldım
zaten aşure ilahi bir tat
- nilambara bende elimden gelen gayreti gösterdim ama selma nın aşuresi süperdi:)

Unknown dedi ki...

aşure gibi bir lezzet hep aklımı karıştırmıştır düşünsene nohut fasulye buğday bir araya geliyorlar ve tadına doyulmaz tatlıtı oluşturuyorlar :))
ellerine sağlık...

nurdan dedi ki...

ben yedim bu aşureden... ha hayytt...nefis olmuş nefisss....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...