30 Nisan 2012 Pazartesi

mantarlı tavuk sote.......



yanında
 esmer pirinç ile düdüklü tenbcerede pişirdiğim pilav
ve
cacık vardı
malzemeler
- 2 parça tavuk göğüs eti (jülyen doğranmış)
- 200 gr mantar
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 4 adet taze soğan
- 1 çorba kaşığı tepeleme krema
- 1 tatlı kaşığı tepeleme dijon hardalı
- 3-4 dal taze kekik ( tazesi yoksa yarım çay kaşığı kuru kekik)
- 2 adet defne yaprağı
- dörtte bir çay kaşığı muskat rendesi
- 300 ml kaynar su ( 1 su bardağı)
hazırlanması
- doğranmış tavuk parçalarının üstüne tuz serptim ve orta büyüklükte kapaklı bir tavaya koydum
- tavaya
- 1 çorba kaşığı tereyağını
- doğradığım yeşil soğanları
- muskat rendesini
- taze kekik  (veya kuru kekik)
- defne yapraklarını
-  dilimlediğim mantarları
- ve
- kremayı ilave ettim - karıştırdım
- tatlı kaşığı dolusu hardalı
-  bir bardak kaynar suyu ilave ettim
- kısık ateşte 30 - 35 dakika pişirdim
-üstüne  taze çekilmiş karabiber ve ince doğradığım maydanozları serptim

29 Nisan 2012 Pazar

domates soslu brokoli....

brokolinin en lezzetti hallerinden
yine jamie oliver tarifi
malzemeler
- 1 paket brokoli
- 1 adet küçük kırmızı soğan
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 2 adet orta boy domates
- 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- tuz - karabiber
hazırlanması
- orta büyüklükte bir tencerede suyu kaynattım - bir tutam tuz ilave ettim
- kaynayan suda brokolileri 3 dakika haşladım - süzdüm
- salata kasesinin dibine kırmızı soğanı rendenin ince kısmı ile rendeledim
- ezilmiş sarımsağı kaseye ekledim
- domateslerin çekirdeklerini çıkardım rendenin ince kısmı ile rendeledim - kaseye ilve ettim
- limon suyunu ilave ettim
- sızma zeytinyağını ilave ettim
- tuz - karabiberi ilave ettim - güzelce karıştırdım
- kasedeki malzemeye süzdüğüm brokolileri sıcakken ekledim - karıştırdım

28 Nisan 2012 Cumartesi

fırında tirsi balığı......


sardalya balığının büyüğüne tirsi diyorlar
ama
bu kadar büyüğüne ilk kez denk geldim:)
tarif  jamie oliver in
her çeşit beyaz etli balık uyar
malzemeler
- 1 adet beyaz etli balık (yaklaşık 800 gr)
- 1 tatlı kaşığı rezene tohumu
- 1 adet meksika biberi (çekirdekleri çıkarılmış - küçük doğranmış)
- yarım çay bardağı iyi kalite sızma zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı dolusu ince doğranmış maydanoz
- 1/2 limonun suyu
- tuz - karabiber
hazırlanması
- fırın kabının içerisine
  sızma zeytinyağını
  rezene tohumunu
  doğranmış meksika biberini
  ezilmiş 2 diş sarımsağı
  yarım limonun suyunu
  doğranmış maydanozları
  tuz ve karabiberi koydum - iyice karıştırdım
- balığı fırın tepsisine aldım tepsideki malzemeyi balığın her yerine iyice sürdüm
- 200 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirdim

26 Nisan 2012 Perşembe

beyaz lahana salatası.....

jamie oliver tarifinden  esinlendim
lahana ve beyaz soğanı mandolino ile dilimliyorum
özellikle balıkla çok yakışıyor
malzemeler
- 750 gr beyaz lahana
- 1 adet küçük beyaz soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1 kase taze nane
- 1 adet meksika biberi
sos malzemesi
- 2 adet limonun suyu
- 5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- tuz
hazırlanması
- lahanayı çok ince doğradım
- soğanı çok ince doğradım
- maydanozu  - naneyi doğradım
- meksika biberinin çekirdeklerini temizledim - doğradım
- büyük bir salata kasesinde tüm salata malzemesini karıştırım
- limon suyu - tuz ve sızma zeytinyağını küçük bir kasede karıştırdım
- lahana karışımının üstüne gezdirerek döktüm ve balık yanında  servis ettim

22 Nisan 2012 Pazar

zeytinyağlı enginar......


malzemeler
- 4 adet enginar (temizlenmiş)
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy patates (küçük küp şeklinde doğranmış)
- 1 kase bezelye
- 1 adet orta boy havuç (küçük küp şeklinde doğranmış)
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 su bardağı sıcak su
hazırlanması
- yayvan bir tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğradığım soğanları koydum - soğanlar şeffaflaşana kadar kavurdum
- tencereye küp şeklinde doğradığım havuçları ve patatesleri ilave ettim -  karıştırdım -  3-4 dakika soğanlarla birlikte kavurdum
- bezelyeleri ilave ettim - karıştırdım
- enginarları da tencereye ilave ettim
- tencereye 1 adet limonun suyunu - tuz - şeker ve sıcak suyu  ilave ettim orta/kısık ateşte 30 dakika pişirdim
- enginarları  soğuduktan sonra servis tabağına aldım
- garnitür malzemesini içlerine doldurdum
- dereotu ile süsleyerek servis ettim

10 Nisan 2012 Salı

oslo.......

kivileri doğrayan zeynep e
ismini sen koyarmısın dedim
en çok görmek istediğim şehir olsun dedi:))
bu ölçü
fazla büyük olmayan kaselerle 10 adet  için
malzemeler
- 1 paket bebe bisküvisi (eti cicibebe)
- 300 gr çilek
- 2 adet kivi
- çikolata
- 1 kutu labne peynir (200 gr)
- 1 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi(rendenin ince tarafı ile rendeledim)
krema için malzeme
- 2.5  su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı tepeleme toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- 2 çorba kaşığı mısır nişastası
- 3-4 damla rom esansı

hazırlanması
- orta boy bir tencereye süt - toz şeker - yumurta - mısır nişastası- vanilya - rom esansını  koydum - tel çırpıcı ile iyice çırptım - orta ateşte kaynayıp yoğunlaşana kadar  pişirdim
- bir kasede labne peynir - pudra şekeri ve portakal kabuğu rendesini  çırptım
- kaselerin alt kısmına 4 er adet elimle parçaladığım bebe bisküvilerini koydum
- bisküvilerin üstüne pişirdiğim kremadan koydum (10 adet kaseye eşit paylaştırdım)
- kremanın üstüne ufak ufak doğranmış çilek ve kivi parçalarından koydum
- meyvelerin üstüne labne peynirli karışımı paylaştırdım
- en üste bıçakla kestiğim çikolata parçalarını koydum
- buzdolabında 1 saat beklettkten sonra servis ettim


5 Nisan 2012 Perşembe

peynirli poğaça......


orta büyüklükte bir kase dolusu iç malzeme hazırlıyorum
üstüne çörekotu serpebilirsiniz


malzemeler
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı süt
- 2 çorba  tepeleme yoğurt
- 2 çorba kaşığı elma sirkesi
- 1 paket kabartma tozu
- tuz
- alabildiği kadar un
iç malzemesi
- yarım su bardağı lor peynir
- yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar
- 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 1 avuç taze nane (ince doğranmış)
üstü için
- 1 adet yumurtanın sarısı
hazırlanması
- teflon tavada dolmalık fıstıkları kavurdum
- bir kasede lor peynir - rendelenmiş taze kaşar - kavrulmuş fıstıklar ve ince doğradığım naneleri karıştırdım
- yoğurt -  süt - yağ - sirke - tuzu tel çırpıcı ile karıştırdım
- kabartma tozu ve alabildiği kadar unu ilave ettim (hamur orta yumuşaklıkta olacak )
- hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopardım - elimle yuvarlak  açtım - içine peynirli malzemeden koydum -  kapattım - pişirme kağıdı ile kapladığım fırın tepsisine dizdim
- üstlerine yumurta sarısı sürdüm
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirdim

fırında tavuk butları..........


jamie oliver tarifi
çok lezzetli olduğunu söylemeliyim:))

malzemeler
- 5 parça kemikli derili but
- 4 adet taze soğan
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet meksika biberi (çekirdekleri temizlenmiş - ince doğranmış)
- 2 adet derfne yaprağı
- bir kaç dal taze kekik
- bir kaç dal taze biberiye
- 1 çay kaşığı yeni bahar
- 1/2 çay kaşığı muskat rendesi
- 1/2 çay kaşığı karanfil
- 2 çorba kaşığı sirke
- tuz - karabiber
- 1 tatlı kaşığı bal
hazırlanması
- tavuk butlarının üstüne tuz - karabiber serptim ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirdim - teflon tavada önce derili kısmından başlayarak butların herbir tarafını 2 şer dakika kızarttım
- fırın kabına
  ince doğradığım taze soğanları
  ezilmiş sarımsağı
  ince doğranmış meksika biberini
  defne yapraklarını
  taze kekik dallarını
  taze biberiye dallarını
  yenibahar
  muskat rendesi
  karanfil (havanda dövdüm)
 sirke
 tuz - karabiber
 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağını koydum
 kızarmış butları da fırın kabına koydum
- tavuklarla birlikte tüm malzemeleri karıştırdım
- tavukların derili kısımları üstte kalacak şekilde fırın kabına yerleştirdim
- tavukların derileri nar gibi kızarana kadar 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirdim
- fırından çıkardıktan sonra üstüne 1 tatlı kaşığı bal  - yanında  pilavla  servis ettim

3 Nisan 2012 Salı

ıspanaklı - havuçlu - lor peynirli kek.........


aslında
baton kek kalıbında pişirmek daha uygun olur
değişik tuzlular deniyorum bugünlerde
çay kaşığının ucu ile zerdeçal koydum(bir tutam) - rengi biraz sarı olsun diye
malzemeler
- 200 gr un
- 3 adet yumurta
- 1 adet orta boy havuç ( yaklaşık 150 gr)
- 150 gr ıspanak
- 100 gr lor peyniri
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tepeleme toz kişniş
- bir tutam tuz
- 1 paket kabartma tozu
hazırlanması
- fırın kabını yağladım - unladım bir kenara koydum
- havucu rendeledim
- ıspanakları çok ince doğradım
- un - kabartma tozu - tuz ve kişnişi birlikte eledim
- yumurtalar - zeytinyağı ve sütü mikserle 4-5 dakika çırptım
- unlu karışımı ilave ettim 2 dakika daha çırptım
- havuç - ıspanak ve lor peynirini ilave ettin spatula ile karıştırdım
- malzemeyi fırın kabına döktüm
- 175 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dakika pişirdim
- soğuması için yarım saat beklettim - sonra servis ettim

portakallı un kurabiyesi......

yapımı kolay bir tarif
kurabiye kavanozunda birkaç gün tazeliğini koruyor
malzemeler
- 125 gr tereyağı
- 3 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 220 gr un
- 1 paket vanilya
- yarım çay kaşığı kabartma tozu
hazırlanması
bir kasede
- tereyağı (oda sıcaklığında) 
- un
- pudra şekeri
- vanilya
- portakal kabuğu rendesi (rendenin ince kısmı ile rendelenmiş)
- yarım çay kaşığı kabartma tozunu yoğurup hamur haline getirdim
- hamuru streç filmle kaplayıp - buzdolabında bir saat beklettim
- hamurdan ince rulolar yaptım - ruloların iki ucunu birleştirip halka haline getirdim
- halkaları  pişirme kağıdı ile kaplanmış fırın tepsisine yerleştirdim
- 160 derece önceden ısıtılmış fırında 15 - 17 dakika pişirdim
- soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serperek servis ettim

alfabe mimi.......

sevgili naile alfabe mimine davet etti
yeni bloglar tanımak için iyi bir yol......

A ile başlayan blog ismi - kişi ismi veya takma isimle başlayan mim

C harfi ile devam ediyor
ancak
C ve Ç harfli bloglardan seçtim:)
eğer kabul ederlerse D harfi ile devam edecekler

- crispy
- çikolata kavanozum
- çiğdem (hedefe giden yol)

2 Nisan 2012 Pazartesi

fırında sebze........

fırında pişmiş her yemeği severim
sebzeler
 fırında iki saat pişirilince lokum gibi oluyor
malzemeler
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy patlıcan
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet büyük domates
- 3 adet çarliston biber
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet dereotu
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- tuz - karabiber
hazırlanması
- patatesleri soydum küp küp doğradım
- kabakları halka halka doğradım
- patlıcanı ortadan ikiye böldüm - dilimledim
- domateslerin kabuklarını soydum küçük küçük doğradım
- kuru soğanı ortadan kestim - doğradım
- biberlerin çekirdeklerini temizledim - doğradım
- 1 diş sarımsağı ezdim
- dereotunu ince doğradım
- tüm malzemeyi fırın kabına koydum tuz - karabiber ve zeytinyağını ekledim - karıştırdım
- bir kase su içine 1 kaşık domates salçası ilave ettim - karıştırdım - sebzelerin üstüne gezdirdim
- 180 derece fırında 1 saat 45 dakika pişirdim
- sıcak servis ettim



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...