30 Ekim 2010 Cumartesi

fırında pazı....

malzemeler
- 1 demet pazı
- 600 gr haşlanmış ıspanak
- 1 adet kıvırcık salata
- 150 gr taze soğan
- 2 adet büyük kuru soğan
- 1 demet dereotu
- 1 demet maydanoz
- 1 demet nane
- 200 gr taze tuzsuz lor
- tuz - karabiber
- pul kırmızı biber
- zeytinyağı
hazırlanması
- pazıların saplarını kestim - yaprakları yıkadım
- soğanları salata soğanı gibi doğradım - zeytinyağda karamalize olana kadar pişirdim- taze soğanları uzun uzun doğradım
- maydanoz - dereotu ve nanelerini yaprakladım
- kıvırcığı yıkayıp ince doğradım- derin bir fırın kabını yağladım
- pazı yapraklarının 1/3 ünü tepsiye yaydım
- sonra sırasıyla: ıspanak - kıvırcık - taze soğan - karamelize soğan - dereotu - maydanoz - dereotu yapraklarının yarısını dizdim
- lorun yarısını serpiştirdim - tuz - karabiber koydum- kalan pazı yapraklarının yarısını (yani toplamın 1/3 ünü) tekrar dizdim
- diğer malzemelerin kalanlarını yine aynı sıra ile ekledim - tuz - karabiber - pul kırmızı biber -az zeytinyağı koydum
- kalan pazı yapraklarını en üste dizdim - avuç içlerimle pazı yapraklarının üstüne biraz bastırdım
- üstünü fırın kağıdı ile kapladım
- önceden 220 derece iyice ısıtılmış fırında 40 dakika üstü kararıp çıtır çıtır olana kadar pişirdim
- sıcak servis ettim

28 Ekim 2010 Perşembe

havuçlu elmalı kek....

tarçın kokusu kış mevsimine yakışıyor
bu keki en çok ılık yemeyi seviyorum
fındık yağı / zeytinyağını yarı yarıya
ve
granny smith elma kullandım
malzemeler
- 2 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı şeker
- 2 su bardağı rendelenmiş havuç
- 1 su bardağı küp küp doğranmış elma
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 1/2 su bardağı ceviz
- 2 çay kaşığı tepeleme tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tutam tuz
hazırlanması
- kek kalıbını yağladım - unladım(26 cm kelepçeli kalıp kullandım)
- un - kabartma tozu - tuz - tarçın ve karbonatı birlikte eledim
- şeker - sıvıyağ - yumurtalar ve vanilyayı mikserle 4-5 dakika çırptım
- rendelenmiş havuç - küp küp doğranmış elma - kuru sarı üzüm ve ince çekilmiş cevizi kaseye ilave ettim - spatula ile iyice karıştırdım
- elediğim kuru malzemeyide ilave ettim spatula ile iyice karıştırdım
- yağlanmış unlanmış kek kalıbına döktüm
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirdim
- servis ederken üstüne pudra şekeri serptim

27 Ekim 2010 Çarşamba

somon yahni.....


yapımı kolay
ve
tam kış yemeği
özellikle
kızarmış ekmekle yemenizi öneriyorum
bu ölçü
4 kişilik
tarif kantin den
malzemeler
- 400 gr temizlenmiş somon eti
- 1 adet orta büyüklükte soğan
- 1 adet büyük patates
- 1 adet küçük kereviz
- 1 adet orta büyüklükte havuç
- 2 adet küçük kabak
- 50 gr ıspanak
- 1 diş sarımsak
- 2 adet defne yaprağı
- 40 gr taze zencefil
- 1/2 limon kabuğu rendesi
- 2 dal taze fesleğen
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 300 ml su
terbiyesi için malzeme
- 1 adet yumurta sarısı
- 1/2 adet limon suyu
- 1 tutam zerdeçal
- 5 gr rendelenmiş taze zencefil
- 4 adet taze fesleğen yaprağı
hazırlanması
- somonları balıkçıda derisiz fileto olarak temizlettim - 3.4 cm büyüklüğünde iri kuşbaşı doğrattım
- soğanı yemeklik
- havuçu tavla pulu gibi
- patates ve kerevizi küp küp
- kabakları 1 - 1.5 cm eninde 4 cm boyunda doğradım
- ıspanakları yıkadım - iri iri doğradım
- zencefili rendeledim
- sarımsağı ezdim
- büyükçe bir tencereye zeytinyağını koydum
- soğanları yumuşayıncaya kadar soteledim
- zencefil - sarımsak - havuç - limon kabuğu rendesini - 2 dal taze fesleğen ve defne yapraklarını ilave ettim - yaklaşık 7 - 8 dakika karıştırarak kavurdum
- patatesleri ekledim 5 -6 dakika kavurdum
- suyu ilave ettim
- havuç ve patateslerin pişmesine yakın ( yaklaşık 10 dakika sonra) kerevizleri de tencereye ilave ettim
- terbiyeyi hazırladım ve bir kenara koydum (tüm malzemeyi mutfak robotunda çektim)
- tencereye kabakları ilave ettim
- tencerenin ağzı açık olarak 5 dakika daha pişirdim
- suyunu ayarladım - ( su malzemenin üstünü kaplamalı )
- tencerde kaynayan malzemenin içerisine somonları ve ıspanakları ilave ettim
- tuzunu ayarladım
- tencerede kaynayan yahninin suyundan 1 kepçe terbiye malzemesine karıştırdım
- terbiye malzemesini tencereye ağır ağır ilave ettim - karıştırdım
- tencerenin altını kapattım
- çukur tabaklarda üstüne taze çekilmiş karabiber ve bol dereotu serperek sıcak servis ettim

24 Ekim 2010 Pazar

pırasa çorbası....



basit ama lezzetli bir tarif
hazırda tavuk suyu olmadığı için normal içme suyu kullandım
ve
bir adet et suyu tableti ilave ettim
bu ölçü 6 kişilik
malzemeler
- 1.4 kg pırasa
- 400 gr patates
- 250 gr haşlanmış nohut
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 50 ml krema
- 500 ml sıcak su/tavuk suyu
- kimyon
- tuz - karabiber
hazırlanması
- nohutları 12 saat önceden ıslattım - iyice haşladım - kabuklarını soydum
- pırasaları pul pul doğradım - yıkadım - süzdüm
- patatesleri küp küp doğradım
- orta boy bir tencereye tereyağı - zeytinyağı ve pırasaları koydum - kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirdim
- patatesleri tencereye ilave ettim 10 dakika daha sotelemeye devam ettim
- kaynamış suyu ve nohutları ilave ettim - nohutlar yumuşayıp dağılmaya başlayıncaya kadar pişirdim
- çorbayı el blenderi ile pütürsüz hale getirdim
- biraz daha sıcak su ilave ettim - kıvamını ayarladım
- krema - tuz - karabiber ve az kimyonu ilave ettim
- üstüne taze çekilmiş karabiber serperek servis ettim

12 Ekim 2010 Salı

hamsili gözleme....

patates püresinin tarifi kantin den ;
haşlanmış patatesleri ezdim -sıcakken çok az sıcak süt ve 1 çay kaşığı tereyağı ekledim karıştırdım
hamsinin gözlemesimi olurmuş dememek lazım
malzemeler
- 600 gr hamsi
- 1 adet yufka
- 100 gr patates püresi
- 1 adet küçük soğan
- 2 çorba kaşığı dereotu
- 2 çorba kaşığı maydanoz
- 2 çorba kaşığı nane
- 1 adet taze soğan
- 1 tatlı kaşığı kaşığı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- pul kırmızı biber
- tuz - karabiber
hazırlanması
- hamsilerin içini ve kılçıklarını temizledim - yıkadım - süzdüm
- 2 adet orta boy patatesi haşladım püre yaptım
- soğanı yemeklik doğradım az zeytinyağında pembeleşene kadar kavurdum
- dereotu - maydanoz - nane ve taze soğanı incecik doğradım
- kavrulmuş soğanı ve doğradığım yeşillikleri soğumuş püre ile birleştirdim - iyice karıştırdım- içine kuş üzümünü - pul biber - tuz karabiber ve limon suyunu ekledim karıştırdım
- yufkayı dörde böldüm sivri tarafı karşıyı gösterecek şekilde yerleştirdim
- hamsileri 8 gruba ayırdım (her gözleme için 2 grup kullandım)
- püreli harcı 4 e böldüm
- hamsilerin birinci bölümünü derili kısmı yufkaya değecek şekilde yanyana dizdim - tuzladım
- üstlerine hamsilerden taşmayacak şekilde püreli karışımı ince bir tabaka halinde yaydım
- en üste tekrar hamsileri dizdim (bu kez derili yüzeyleri üstte kalacak)
- gözlemeyi zarf gibi kapattım








- bekletmeden ızgara/teflon tavada kızarttım
- yanında yeşil salata ile servis ettim

11 Ekim 2010 Pazartesi

sütlü irmik tatlısı....

en kolay pişirilebilen sütlü tatlı tarifi
sos için
mevsimine göre meyve kullanıyorum
çilek - vişne -böğürtlen vs.
malzemeler
- 1 lt süt
- 7 çorba kaşığı irmik
- 7 çorba kaşığı şeker
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
sos için malzeme
- 1 kase böğürtlen(dondurulmuş)
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı tepeleme pirinç unu
hazırlanması
- ortaboy bir tencerede süt - irmik - vanilya ve şekeri muhallebi gibi karıştırarak pişirdim
- koyulaşınca ocaktan aldım
- tereyağını tencereye ilave ettim eriyene kadar karıştırmaya devam ettim
- tek kişilik kalıpların içini ıslattım tatlıyı içlerine paylaştırdım
- buzdolabına koydum
sosun hazırlanması
- küçük bir sos tenceresinde
- böğürtlen - pudra şekeri - pirinç unu ve limon suyunu karıştırdım
- yüksek ısıda 2-3 dakika pişirdim
- el blenderinden geçirdim
- buzdolabından çıkardığım tatlıları servis tabağına koydum üstüne böğürtlenli sos dökerek servis ettim

10 Ekim 2010 Pazar

kuru fasulye.....

yağsız dana eti alıyorum ve kasapta biraz küçük doğratıyorum
kuru fasulyeyi geceden kaynar suya koyuyorum sabah sadece bir taşım kaynatıyorum
acı kırmızı biberin çekirdeklerini temizleyip bütün olarak kullanıyorum
pişirme süresini kullandığınız tencerenin bakliyat pişirme ayarına göre ayarlamanız en doğrusu olur
malzemeler
- 1.5 su bardağı kuru fasulye
- 300 gr dana kuşbaşı
- 1 adet siviri biber( ince doğranmış)
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 2 adet kuru soğan( yemeklik doğranmış)
- 1/2 çorba kaşığı biber salçası
- 1/2 çorba kaşığı domates salçası
- 1 adet büyük domates (rendelenmiş)
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet acı kırmızı biber
- 4 su bardağı sıcak su
hazırlanması
- fasulyeleri bir gece önceden sıcak su dolu kapaklı bir kapta beklettim
sabah bir taşım kaynattım -üstündeki köpüğü aldım - süzdüm
- düdüklü tencereye tereyağı zeytinyağı ve etleri koydum 4-5 dakika soteledim
- soğan - sarımsak - biberleri ekledim 2 dakika daha soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirdim
- domates salçası - biber salçası ve rendelenmiş domatesi ilave ettim 2 - 3 dakika daha pişirdim
- fasulyeleri sıcak suyu ve acı biberi ilave ettim düdüklü tencerenin kapağını kapattım 15 dakika pişirdim
- yanında pirinç pilavı ile servis ettim

7 Ekim 2010 Perşembe

yoğurt soslu mantı (lumaca) makarna....


makarnayı kişi başına 80 gr olacak miktarda
ve
pastavilla marka kullandım
paketin üzerinde haşlanma süresi 12- 13 dakikadır yazıyor
lakin
2 dakika fazla haşlanmış hali
benim daha çok hoşuma gidiyor
merak etmeyin haşlanırken etli malzeme dışarı çıkmıyor
benim gibi mantı yapmasını bilmiyorsanız
idare ediyor
malzemeler
- mantı makarna
- 200 gr dana kıyma
- 1 adet orta boy soğan(rendelenmiş)
- 500 gr yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- tuz - karabiber
- kuru nane
- sumak
hazırlanması
- kıymayı rendelenmiş soğan - tuz - karabiberle köfte harcı gibi yoğurdum
- makarnaların içini kıymalı malzeme ile doldurdum
- makarnaları içine biraz tuz koyduğum kaynayan suda 15 dakika haşladım
- yoğurt ve ezilmiş sarımsağı pütür kalmayacak şekilde çırptım
- küçük bir sos tenceresinde domates ve biber salçasına 2 - 3 çorba kaşığı makarnanın haşlama suyundan ilave ettim - 2 dakika kaynattım
- küçük bir tavada tereyağını erittim
- servis tabağına önce makarna
sonra sarımsaklı yoğurt - salçalı sos - tereyağı ( iskender kebapta olduğu gibi) döktüm
- nane - sumak serperek servis ettim

3 Ekim 2010 Pazar

tarator soslu kabak kızartması.......

kabak kızartmasının tarifimi olurmuş dememek lazım
bence
kabağın en güzel hali
erkan - arzu acurol un
rakı - balık - ayvalık kitabından
biraz oranları değiştirdim
beş yerine üç kabak
ve
tarator sosa bir baş sarımsak konulması gerekiyordu
sadece iki diş kullandım
kabakları verev dilimledim - istediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz

malzemeler
- 3 adet orta boy kabak
- 1 su bardağı un
- 1 şişe maden suyu
- tuz
- kızarmak için yağ
tarator sos için malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1/2 kuru ekmek
- 1 fincan dövülmüş ceviz
hazırlanması
ilk tarator sosu hazırladım
- kuru ekmeği robotta çektim - rendeleyebilirsiniz(ekmek mutlaka bayat olmalı )
- sarımsakları biraz tuzla havanda dövdüm
- dövülmüş sarımsağı yoğurtla iyice karıştırdım
- üzerine dövülmüş ceviz ve robotta çekilmiş ekmeği ekledim karıştırdım
- kabakları yıkadım ince dilimledim (kabakların ince dilimlenmesi önemli)
- kabak dilimlerini geniş bir kaseye koydum 3 çorba kaşığı un serptim - bolca unladım
- bir şişe maden suyu - unun kalanı ve tuzu boza kıvamında bulamaç haline getirdim
- unladığım kabakları bulamacın içine batırdım kızgın yağda kızarttım
- yanında tarator sosla sıcak servis ettim

1 Ekim 2010 Cuma

yoğurt soslu brokoli salatası......

yoğurt sos tarifini
irem in hediyesi
tarla dalal - 7 dinner menus kitabından
brokoli ve karnabahar çok kolay haşlanan sebzeler
5 dakika yeterli oluyor
özellikle brokoli fazla haşlandığında rengi/görüntüsü kötü oluyor
haşlanmış sebzeleri
buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletiyorum
malzemeler
- 400 gr brokoli
- 400 gr karnabahar
- 2 adet orta boy havuç
yoğurt sos malzemesi
- 200 gr yoğurt
- 1 adet küçük soğan (rendelenmiş)
- 1 diş sarımsak(ezilmiş)
- 1/2 çay kaşığı curry
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 2 çorba kaşığı ince doğranmış maydanoz
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- tuz
- karabiber
- 1 çay kaşığı mısır nişastası
- 1 tatlı kaşığı taze zencefil (rendelenmiş)
hazırlanması
- brokoli ve karnabaharları küçük parçalara ayırdım
- havuçları soydum tavla zarı büyüklüğünde doğradım
- orta boy bir tencerede suyu kaynattım - tuz attım
- karnabahar (5 dakika)
- brokoli (5 dakika)
- ve havuçları (8-9 dakika) ayrı ayrı haşladım - süzdüm
- derin bir kasede yoğurt ve mısır nişastasını iyice karıştırdım
- bir tavada tereyağı ve zeytinyağını orta ateşte ısıttım
- rendelenmiş soğanı ekledim 4 dakika kavurdum
- ezilmiş sarımsak ve rendelenmiş zencefili ilave ettim 2 dakika daha kavurdum
- ocağı kapattım
- curry ve kimyonu ilave ettim karıştırdım
- tuz ve karabiberi ekledim
- biraz soğumasını bekledim
- soğanlı karışımı yoğurta ilave ettim
- maydanozları ilave ettim - karıştırdım
- haşlanmış sebzelerin yanında servis ettim

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...